Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Polisman fälls – källa hade stor mängd droger

TT

Uppdaterad 11.43 | Publicerad 11.10

En stor mängd hasch beslagtogs i ett garage i Västmanland i januari. Mannen som hade garaget ska ha jobbat som informatör åt den åtalade polisen.

En profilerad polis döms för tjänstefel till dagsböter, sedan det framkommit att en källa till mannen gjort sig skyldig till grovt narkotikabrott. Enligt åklagaren kände polisen till brottsligheten, vilket han själv förnekar.

Polisen, som återkommande har synts i mediala sammanhang i saker som handlat om gängbrottslighet, har nekat till att ha känt till brotten och hävdar att han bara gjort vad han kunnat för att bekämpa organiserad brottslighet.

Enligt Västmanlands tingsrätt bör han ha insett att källan var involverad i narkotikabrottslighet, men det är inte uppenbart att han gjorde det. Han döms därför för att ha begått brottet av oaktsamhet. Han döms endast för tjänstefel av normalgraden, inte för grovt tjänstefel vilket åklagaren hade yrkat på.

Hade han dömts för grovt brott hade han avskedats, enligt ett yttrande från Personalansvarsnämnden hos Polismyndigheten.

Historien uppdagades i samband med att polis hittade 15 kilo hasch vid ett fordonsstopp i Västerås i januari. En kvinna körde bilen och i hennes mobiltelefon hittade man spår till ett garage där det senare hittades ytterligare nära 50 kilo hasch.

Den 29-årige man som hade garaget kontaktade polis och berättade att han var uppgiftslämnare åt den åtalade polismannen, och hävdade att denne ska ha känt till narkotikainnehavet. Polisen har förnekat detta och ska ha klippt banden med källan då misstankarna framkom.

Mannen och kvinnan döms till fängelse i tre respektive två år för grovt narkotikabrott.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln