Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Vem behöver fiender när man är Socialdemokraterna

Om demokratin är en boxningsmatch så har S precis öppnat upp för en rak höger, rakt i ansiktet.

Avslöjandet om att Socialdemokraterna sålt sina lotter på minst sagt tvivelaktiga sätt, underminerar både partiets trovärdighet och dess kassa.

Ingen gillar någon som lurar äldre på pengar.

Efter valet 2022 tog det inte många månader innan Tidöpartierna kom med förslaget att förbjuda politiska partier att sälja lotter. Förslaget var helt uppenbart riktat att slå mot Socialdemokraterna som är det enda parti som har en betydande del av sina inkomster från just lotteriförsäljning. Regeringen slog ifrån sig av kritiken att det var ett sätt att försvaga det största oppositionspartiet, men Sverigedemokraterna var tydligare – de vill se kortare första maj-tåg framöver. Socialdemokraterna rasade och kallade allt för ett antidemokratiskt beteende.

Fram till nu har frågan om att förbjuda partilotterier hamnat allt längre ner i högen på finansdepartementet. När den statliga utredning som fått i uppdrag att se över systemet med partilotter presenterade sin slutrapport i våras ville utredaren inte förbjuda lotterna, men skärpa kraven för verksamheten. Enligt utredaren hade verksamheten inte skadat förtroendet för de politiska partierna och därför ansåg utredaren att det var för långtgående att helt förbjuda verksamheten.

Beskedet då mottogs med stor lättnad hos Socialdemokraterna. Nu har S istället blivit sin egen värsta fiende.

Efter DN:s avslöjande om skurkaktiga försäljningsmetoder hos det företag som hyrts in för att sälja lotterna, har Tidöpartierna fått ny kraft i sina argument för ett förbud.

Inget statsbärande parti borde vara så slarvigt att de inte har kontroll på sina verksamheter.

Nu pausas försäljningen av lotter, men Socialdemokraterna borde samtidigt börja fundera över andra sätt att finansiera sin verksamhet och sitt parti. De öppnade precis ett stort och rejält fönster för regeringen att stänga ner deras lotteriverksamhet utan någon större debatt.

DN:s avslöjande borde leda till tårta på Sverigedemokraternas kansli och en ordentlig kris för Magdalena Andersson och hennes partiledning.