Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

Regeringen öppnar för förbud mot partilotter efter DN:s avslöjande

Statsministern rasar: ”Bedrägerikultur”

Uppdaterad 16.32 | Publicerad 14.23

Statsminister Ulf Kristersson öppnar för att förbjuda partilotter efter DN:s avslöjande.

Socialdemokraternas lotteri riktar in sig på äldre förvirrade personer, avslöjar DN.

Nu överväger regeringen ett förbud mot partilotter.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kallar lotteriverksamheten för ”ett slags bedrägerikultur som man annars mest förknippar med kriminella gäng”

Dagens Nyheter har granskat Socialdemokraternas lotteri.

Tidningen har varit i kontakt med flera tidigare säljare. De berättar att de sålt lotter till personer som sannolikt inte förstod köpvillkoren. Att de inte förstod att lottabonnemanget behöver sägas upp.

Medarbetarna beskriver säljmetoderna som ”trakassering”.

– Det var 98 procent gamlingar man sålde till. Det sågs som lättare eftersom de inte är med i ”gejmet”, säger en tidigare försäljare till DN.

”Äldrebedrägeri”

Den anonyme säljaren var tidigare anställd på teletjänstföretaget Effective Communication. De säljer lotter för Kombispel som är Socialdemokraternas lotterikoncern.

Kombispel har anmälts 28 gånger till Konsumentverket de senaste två åren.

18 av anmälningarna handlar om telefonförsäljning. Flera ärenden handlar om äldre och demenssjuka personer som inte förstått vad de köpt.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) rasar nu mot lotteriet. Hon kallar verksamheten för ”äldrebedrägeri”

– Att det finns personer på solkusten som sysslar med äldrebedrägerier är djupt beklagligt, men att Socialdemokraterna ska vara är en del av det är helt oförsvarligt, säger Anna Tenje till TT.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M)

Statsministern: ”Oacceptabelt”

Regeringen öppnar nu för ett förbud mot partilotter efter DN:s avslöjande.

– Det är fullständigt oacceptabelt. Socialdemokraterna måste kliva fram och ta ansvar. Det är inte första gången det här avslöjas. Det understryker att vi hade goda skäl när vi sa att vi måste stoppa detta. Vi kommer att överväga ett förbud, säger statsminister Ulf Kristersson (M) till Aftonbladet.

Statsministern jämför S lotteriverksamhet med gängkriminella.

– Om det som framkommit är sant är det tecken på ett slags bedrägerikultur som man annars mest förknippar med kriminella gäng som sitter på solkusten och lurar svenska pensionärer, säger han.

Jonas Lindholm, vd för A-lotterierna och Kombispel, skriver till DN att han är bestört över uppgifterna och att de ska gå till botten med det som framkommit.

I en kommentar till TT skriver Socialdemokraternas partikassör Joakim Jonsson:

”Det är mycket allvarliga uppgifter som framkommer i Dagens Nyheters granskning om anmälningar till Konsumentverket, uppgifter som är helt nya för oss. Jag kräver och förväntar mig att Kombispel nu agerar och vidtar kraftiga åtgärder för att hantera detta.”

Socialdemokraterna: Vi pausar försäljningen

Lena Hallengren, socialdemokraternas gruppledare i riksdagen svarar om DN:s granskning.

Vad tänker S göra åt det som framkommit i granskningen?

– Kombispel, som sköter lotteriet, pausar nu samarbetet med telemarketingföretaget och går till botten med uppgifter.

Hur ser du på att Ulf Kristersson återigen öppnar för att förbjuda lotteriverksamhet för partier?

– Jag tar allvarligt på uppgifterna som framkommit, vi vill gå till botten med det. Jag utgår från att regeringen också tar det seriöst och inte bara nyttjar tillfället för att kunna förbjuda Socialdemokraterna att bedriva lotteriverksamhet. Det är ytterst en möjlighet för Socialdemokraterna och andra delar av folkrörelsen att kunna finansiera en verksamhet som står oberoende från staten.

Pausen med försäljarna innebär att S pausar all försäljning av lotter, eftersom de bara använder ett telemarketingföretag.

År 2023 gav lotteriverksamheten 9,8 miljoner kronor till Socialdemokraternas partikassa och 6,3 miljoner till SSU, enligt TT.

Lena Hallengren (S).

ANNONS

Följ ämnen i artikeln