Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Åsa, Åslög

S-lotteri anklagas – pressar förvirrade äldre

Niklas Svahn/TT, Anna Hansson/TT

Uppdaterad 17.52 | Publicerad 13.41

Säljarna riktade in sig på förvirrade äldre, enligt en tidigare medarbetare. Arkivbild.

Socialdemokraternas lotteri riktar in sig på förvirrade äldre personer, visar en granskning från Dagens Nyheter.

Säljarna uppmanas vara aggressiva och företaget bakom har anmälts flera gånger till Konsumentverket.

– Vi får inte lägga på, utan du ska pusha, pusha, pusha tills kunden köper eller klickar dig.

Det säger en tidigare anställd på teletjänstföretaget Effective Communication som sedan 2022 säljer lotter för Kombispel, Socialdemokraternas lotterikoncern.

– Det var 98 procent gamlingar man sålde till. Det sågs som lättare eftersom de inte är med i ”gejmet”, säger personen till DN.

Enda undantaget för att bryta samtalet var om kunden säger att den är demenssjuk eller har god man, enligt den tidigare anställde.

Anmälts 28 gånger

DN har varit i kontakt med flera tidigare säljare som säger att de sålde lotter till personer som sannolikt inte förstod köpvillkoren, som att lottabonnemang behöver sägas upp. Medarbetarna beskriver säljmetoder som ”trakassering”.

Sedan maj 2022 har Kombispel anmälts 28 gånger till Konsumentverket, och 18 av dessa handlar om telefonförsäljning. Flera ärenden handlar om demenssjuka som uppger att de inte förstått vad de köpt.

”Nu har de ringt henne igen och sålt på henne en lott”, står i en anmälan från en anhörig.

Pausar lottförsäljning

Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren meddelade under torsdagen att telemarketingföretagets lottförsäljning pausas. Hur lång tid stoppet ska vara är ännu oklart.

– De här metoderna som telemarketingföretaget använder sig av måste vi gå till botten med och se om uppgifterna stämmer, säger hon till TT.

Jonas Lindholm, vd för A-lotterierna och Kombispel, skriver till DN att han är bestört över uppgifterna: ”Vi ska givetvis gå till botten med detta”.

År 2023 gav lotteriverksamheten 9,8 miljoner kronor till Socialdemokraternas partikassa och 6,3 miljoner till SSU.

Följ ämnen i artikeln