Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Nu är festen slut för Vänsterpartiet och Dadgostar

Demoskop: Nooshi Dadgostar backar i ny mätning

Efter en ordentlig dos av Jonas Sjöstedt under EU-valrörelsen, vaknar nu väljarna med en baksmälla och Nooshi Dadgostar.

Dadgostars förtroende backar rejält i Aftonbladet/Demoskops senaste mätning.

Muharrem Demirok fortsätter att vara den minst omtyckta partiledaren.

För Vänsterpartiet och Miljöpartiet var EU-valet en fest. Båda partierna kunde skryta med omåttligt populära kandidater i förre partiledaren Jonas Sjöstedt (V) och miljöpartiets mest populära politiker Alice Bah Kuhnke. Båda partierna presterade också långt över förväntan. Något som inte minst Miljöpartiet kunde behöva efter några år av ökenvandring, både i inflytande och i opinionen.

Men säg den lycka som varar.

Nu verkar väljarna ha insett att det inte är Jonas Sjöstedt som är partiledare för Vänsterpartiet längre, hans besök var ytterst tillfälligt. Nu när han är på plats i Bryssel är Nooshi Dadgostar åter i blickfånget och det verkar väljarna inte tycka är lika intressant. Förtroendet för Dadgostar dippar med fyra procentenheter sen förra mätningen. Andelen väljare som hade mycket högt eller högt förtroende för henne låg på 27 procent under sommaren, med en topp på 28 procent i augusti. För oktober är samma siffra 23 procent.

Både Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson har något ökat förtroende, sämre går det för centerledaren Muharrem Demirok.
 
Muharrem Demirok har haft en stadig och utmanande uppförsbacke sedan han blev vald till ny partiledare för Centerpartiet för drygt ett och ett halvt år sedan. Även om EU-valet var en tillfällig respit även för Demirok, står han fortfarande på skakig grund. Det lyfter helt enkelt aldrig. När det kommer till högt partiledarförtroende är han stadigt i botten. Han är samtidigt den minst omtyckta partiledaren, även om Daniel Helldén (MP) gjort en rush den senaste månaden. Andelen väljare som har lågt eller mycket lågt förtroende för Daniel Helldén har ökat med hela sex procentenheter sen i september.

Men Miljöpartiet har större problem än motviljan mot Daniel Helldén.

Daniel Helldén (MP).

De stora partierna har alla politikområden där de åtnjuter extra stort förtroende hos väljarna. Moderaterna är starka när det kommer till ekonomi och försvar. Socialdemokraterna har högst förtroende i frågor om jobb och vård. Sverigedemokraterna toppar när det gäller integration, invandring och lag och ordning.
 
Här har Miljöpartiet varit unikt. Trots att de är ett litet parti och trots att små partier sällan äger en fråga så har MP varit det parti med högst förtroende när det kommer till miljö och klimat. Och här kan Aftonbladet/Demoskops mätning komma som något av en kalldusch för Miljöpartiet. Fortfarande i topp, men andelen väljare som tycker att MP har bäst politik när det handlar om miljö och klimat har minskat med fyra procentenheter sen den förra mätningen. Det här kanske inte känns som ett stort problem för Miljöpartiet just nu, när de fortfarande lever med glädjen i kroppen efter EU-valets framgångar. Men en annan tid kommer komma. Om ett och ett halv år är det valrörelse igen och då behöver MP äga sitt ämne. Visst kan de fortsätta den oändliga konversationen med sig själva om att bredda partiets politik och profilera sig i fler frågor, men när det kommer till kritan är det klimatpolitiken som drar väljare.

Källa: Demoskop