Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Är Netanyahus plan att bygga om hela Mellanöstern?

Benjamin Netanyahu och Israel verkar ha drabbats av något som liknar kollektiv hybris efter den senaste tidens militära framgångar.

Mycket tyder på att Netanyahu vill ta tillfället i akt att omforma Mellanöstern. Kanske till och med försöka störta Irans islamistregim.

Följ ämnen
Israel

Att Israel kommer att svara på Irans senaste robotattack är givet. Lyssnar man på Netanyahu men också många andra röster i Israel kommer svaret att bli hårt. Iran ska få betala dyrt.

Netanyahu har inte nämnt några specifika mål men en före detta premiärminister som Naftali Bennett pratar öppet om att det nu är dags att slå till mot Irans kärnanläggningar och på så sätt förstöra mullornas möjligheter att skaffa sig kärnvapen.

En sådan attack vore en extrem upptrappning. President Biden säger att han inte stödjer ett sådant svar. Men Netanyahu har tidigare visat att han struntar fullkomligt i vad Biden säger. Han vet att den amerikanske presidenten är bakbunden av presidentvalet om fem veckor. Biden enda möjlighet att tvinga Netanyahu till lydnad är att stoppa de amerikanska vapensändningarna. Det vågar han inte eftersom det allvarligt skulle hota Kamala Harris segerchanser i Israelvänliga USA.

I Israel är känslan att stora delar av landet befinner sig i någon slags segeryra efter personsökarattackerna mot Hizbollahs ledarskikt, elimineringen av ledaren Hassan Nasrallah, invasionen av södra Libanon och förmågan att motstå den kraftiga överraskningsattacken med 180 ballistiska robotar från Iran.

Ingenting verkar kunna gå fel. Det gäller att slå till medan Iran är kraftigt försvagat av att dess försvarssköld i Libanon, Hizbollah är slaget i spillror. Israel har slagit till även mot Hutirebellerna i Jemen, en annan av Irans skyddslingar.

Benjamin Netanyahu.

Iran bakom allt

Zoomar man ut lite från det akuta läget ser bilden av Mellanöstern ut så här.

Israel har sedan länge ingått fredsavtal med Jordanien och Egypten. Under Trumps tid upprättade Israel diplomatiska förbindelser med Förenade Arabemiraten och Bahrein.

När Hamas genomförde sitt terrordåd i Israel den 7 oktober förra året stod Saudiarabien på tröskeln att erkänna Israel.

Iran är undantaget tillsammans med sin allierade Syrien. Teokratregimen fortsätter att ifrågasätta Israels rätt att existera. Genom Hizbollah, Hutirebellerna och shiamiliser i Syrien och Irak driver man hela tiden på det väpnade motståndet mot Israel och dess ockupation av palestinska områden. Iran ger också stöd till Hamas.

Iran är en stenhård diktatur och detsamma gäller i varierande grad arabstaterna. Israel är det enda demokratiska landet i regionen.

Kan Israel få till en regimförändring i Iran så kan man skapa en situation i Mellanöstern där i princip alla stater accepterar Israels existens. Israel skulle kunna få den långsiktiga säkerhet som man så hett eftertraktar. Även om det inte innebär att befolkningarna i dessa länder plötsligt skulle älska den judiska staten.

Återstår att lösa vad som ska hända på den ockuperade Västbanken och i Gaza. Men det blir betydligt lättare för Israel att skapa någon slags fred med palestinierna om han kan stoppa Irans stöd till Israelfientliga grupper.

Irans högste ledare.

Lockande attackera

Därför är det så lockande för många i Israel att slå till mot ett tillsynes försvagat Iran.

Netanyahu har flera gånger i uttalanden vänt sig direkt till det iranska folket och sagt att deras ledare sätter dem i stor fara. Andra ledande israeler har öppet uppmanat befolkningen av resa sig mot det islamistiska prästerskapet som styr.

Om israel slår till hårt mot Iran hoppas Netanyahu troligen att det ska utlösa en folklig resning. Det är ingen hemlighet att regimen är impopulär i breda lager. Senast har vi sett de omfattande demonstrationerna när kvinnor protesterade mot tvånget att täcka håret med en sjal.

Ett mer omfattande anfall mot Iran skulle också i hemlighet glädja Gulfstaterna och Saudiarabien som ser Iran som en farlig motståndare.

Men risken är naturligtvis att Netanyahu tar sig vatten över huvudet om han försöker omskapa hela Mellanöstern till en mer Israelvänlig region.

Iran är trots allt regionens starkaste militärmakt vid sidan av Israel. Man kommer inte stillatigande att acceptera en omfattande och regimhotande israelisk attack. Risken är att det hela urartar till ett storkrig i regionen där USA i så fall ofrånkomligt dras in vare sig man vill eller inte.

Rök stiger efter en Israelisk attack mot Libanon.

Tydlig signal

Netanyahu tar också en annan risk om hans svar blir oproportionerligt stort. En storslägga kan övertyga prästerskapet i Teheran att de måste skaffa sig kärnvapen som en säkerhetsgaranti mot Israel och USA. Vilket är precis vad Israel och världen i övrigt försöker förhindra.

Det är uppenbart för alla att Iran inte vill ha ett storkrig. Robotattacken mot Israel var hyfsat omfattande med pågick bara under någon timme med ett dödsfall och begränsade materiella skador.

Efteråt meddelande Iran att deras hämnd för Nasrallahs död var avslutad i och med attacken. Tydligare signal än så att man inte vill ha någon upptrappning går inte att få.

Vid varje tillfälle sedan Gazakriget och dess förgreningar stått vid olika vägskäl har Netanyahu valt att trappa upp hellre än att kyla ner.

Hur blir det den här gången?

Följ ämnen i artikeln