Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Kan bli startsignalen till ett storkrig

Om Israel tror att det faktum att man dödat Hizbollahs ledare innebär att kriget är över så misstar man sig.

Snarare kan Hassan Nasrallahs död bli startsignalen till ett storkrig i regionen.

Nasrallah var en superhjälte bland shiamuslimer.

Följ ämnen
Israel

Självklart är Nasrallahs död en framgång för Israel. Den utgör kulmen på en vecka då Israel riktat det ena förödande slaget efter det andra mot den terrorstämplade organisationen.

Personsökarattacken balanserar på gränsen till vad som är tillåtet enligt internationell rätt.

Det började med personsökarna som exploderade samtidigt i ansiktet på en rad ledande personer i Hizbollah. En oerhört framgångsrik underrättelseoperationen även om den balanserar på gränsen till vad som är tillåtet enligt internationell rätt.

Hizbollah togs också på sängen av Israels kraftiga bombningar bara några dagar senare som slog ut ytterligare personer i organisationens ledarskap och skapade stora flyktingströmmar i Libanon.

Beirut på fredagskvällen.

Att man både lyckades lokalisera Hassan Nasrallah och döda honom är också ett bevis på hur bra underrättelser israelerna har haft när det gäller Hizbollahs ledarskap.

Hassan Nasrallah.

Rimligen innebär det att Hizbollah den närmaste tiden kommer att befinna sig i någon form av förvirrat kaos när man måste ersätta både Nasrallah och en rad andra viktiga ledare med yngre och oerfarna kadrer.

Nederlag för Iran

Sannolikt har gruppen svårt att omedelbart hämnas på Israel. Men man ska komma ihåg att de förfogar över tusentals precisionsstyrda robotar som kan nå tätbefolkade områden i Israel.

Järnkupolen stoppar inkoppande raketer i Safed i norra Israel under lördagen.

Israels luftförsvar, den så kallade Järnkupolen, kommer att kunna skjuta ner många av dem men inte alla.

En annan avgörande faktor blir hur Iran nu kommer att agera. Kan de sitta stilla vid sidlinjen utan att agera när deras förlängda arm i Libanon utsätts för Israels fulla militära styrka? Ett förödmjukande nederlag för Iran.

Superhjälte

Hittills har intrycket varit att Iran till varje pris vill undvika att bli indraget i ett storkrig med Israel. Man har fortfarande inte hämnats för att Israels dödade Hamasledaren Ismail Haniya i Teheran i slutet av sommaren. Men sannolikt finns det någonstans en gräns där Iran känner att man måste agera för att inte betraktas som svaga. Det kan bli i närtid eller längre fram.

Bomben ska ha smugglats in i huset flera månader innan Haniyas besök.

Jag tror vi i Europa har svårt att förstå hur populär Nasrallah var i Iran, Syrien och bland shiamuslimer i hela regionen.

Jag besökte Syrien i samband med det förra Libanonkriget 2006. Från husväggar och anslagstavlor hängde stora idolporträtt på Hizbollahs ledare. I demonstrationer skanderades hans namn. Nyfödda döptes efter honom. I varje taxibil satt bilder på honom.

Nasrallah var en superhjälte för att han vågade utmana Israel. Väst ser honom som en terrorist.

Protester i Indien efter att Israel dödat Hizbollahledaren Hassan Nasrallah.

Enorm vrede

Att den judiska staten nu har dödat honom kommer att väcka en enorm vrede bland många shiamuslimer. Hatet mot Israel kommer att bli ännu mer vitglödgat.

Israel har genom åren dödat många Hamasledare utan att den palestinska organisationen för den skull försvagats. Tvärtom lyckades man förra året ta Israel på sängen genom den största terrorattacken som landet utsatts för. 

Mycket talar för att samma sak nu kommer att hända i Hizbollah. När den Iran-stödda organisationen har slickat sina sår kommer de att vara mer bestämda än någon gång tidigare att bekämpa Israel.

Lyder inte Biden

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu verkar vara den enda ledaren i området som inte har något emot ett storkrig. Tvärtom gör han allt för att provocera fram det.

Benjamin Netanyahu, här i FN igår, verkar göra allt för att provocera fram ett storkrig.

När USA för två dagar sedan gick ut och krävde en vapenvila under 21 dagar i Libanon trodde president Joe Biden att Israel var med på tåget. Istället avvisade Netanyahu förslaget och trotsade ännu en gång den amerikanske presidenten. Han reste till och med till FN i New York för att i ett kompromisslöst tal till generalförsamlingen slå fast att Israel tänker fortsätta slå mot Hizbollah tills gruppen inte längre kan beskjuta norra Israel med raketer.

Nasrallahs porträtt hålls upp av en kvinna i Iran.

Stark motståndare

Netanyahu verkar inställd på att försöka krossa Hizbollah på samma sätt som han försökt radera ut Hamas förmåga att slå till mot Israel. Hizbollah är dock en mycket starkare motståndare. Man har fler avancerade vapen och en mer vältränad armé.

Det är osannolikt att Israel kan få slut på gruppens beskjutning mot norra Israel med mindre än att man lyckas ingå en vapenvila. Förutsättningarna för en sådan ser inte särskilt goda ut efter elimineringen av Nasrallah. Det var ju inte bara han som dödades i attacken när sex flerfamiljshus jämnades med marken. Sannolikt krävdes många civila offer.

Förstörda hus i Beiruts södra förorter på lördagen.

Med Nasrallahs död stärker Netanyahu sin ställning på hemmaplan. Offensiven mot Hizbollah är mer populär än kriget mot Hamas eftersom de fortfarande håller ett stort antal israeler som gisslan. Många israeler är arga på att Netanyahu inte gått med på en vapenvila så att det kan släppas.

Frågan är om hans nästa steg blir en markinvasion av södra Libanon för att trycka tillbaka Hizbollah längre norrut och göra det svårare för dem att nå Israel med sin eldgivning.

Netanyahus löfte är att de dryga 60 000 israeler som tvingats fly från norra Israel ska kunna återvända. Det återstår att se om det målet verkligen kommit närmar genom elimineringen av Nasrallah.