Hur illa kan fyra år till med Trump bli?
WEST PALM BEACH, FLORIDA. Den här gången råder det ingen tvekan om vem som vann.
Trump ser dessutom ut att få extra mycket makt.
Jag vet att en majoritet av svenskar hade önskat en annan utgång. Men nu är det bara att anpassa sig till verkligheten.
Frågan är hur illa det kan bli.
Eftersom Kamala Harris i motsats till Trump för fyra år sedan, erkänner sig besegrad kan vi förmodligen för stunden gräva ner farhågorna för ett inbördeskrig i USA. Säkert kommer det att bli protester mot Trumps när demokraterna och vänstern hämtat sig från chocken.
Men risken får våld och en upprepning av 6 januari-upploppen hade varit större om Trump förlorat.
Trump ser ut att gå mot en storseger i traditionellt demokratiska delstater och dessutom få kontroll över både senaten och representanthuset.
Det vore dumt att i förväg döma ut en ny period med Donald Trump även om det inte finns några skäl att tro att han kommer att uppträda mer som en normalt president den här gången.
Sanningen är att ingen riktigt vet vad han kommer att göra trots alla kontroversiella löften han spritt omkring sig.
Jag vet att många är oroliga. Både här i USA och i andra delar av världen.
Mest orolig av alla bör Ukraina vara.
Trump har inte gjort någon hemlighet av att han vill ha ett snabbt slut på kriget. Sättet han tänker uppnå det på är att sätta press på Vladimir Putin men framförallt på Volodymyr Zelenskyj.
Land mot fred
Trump tycker att Ukraina ska gå med på att ge bort en del av sitt territorium i utbyte mot fred. Om Zelenskyj inte går med på det kommer Trump att vrida av vapenkranen. Det enda som kan sätta stopp för det är att det finns säkerhetspolitiska republikanska hökar i framförallt senaten. De ser Ryssland som USA:s stora fiende och vill fortsätta ge stöd. Tillsammans kan de åtminstone i teorin bilda en majoritet ihop med demokraterna.
Om USA drar in sitt Ukrainastöd måste Europa ersätta mellanskillnaden om Ukraina ska ha en chans att försvara sig. Det kan betyda att Europa måste sätta sin ekonomi på krigsfot. Är man beredd att göra det? Eller kommer stödet för Ukraina långsamt att ebba ut om USA drar sig ur?
Mindre troligt är att Trump gör allvar av sitt hot att lämna Nato. Han behöver kongressens godkännande för att göra det och där kommer de republikanska säkerhetspolitiska hökarna förmodligen att sätta stopp i fall Trump skulle försöka.
Det är inte säkert att han gör det nu när de flesta Nato-länder kraftigt ökat sina försvarsutgifter. Trump har varit arg för att han tycker många länder betalat för lite.
USA har senaste tiden drabbats av flera orkaner och andra naturkatastrofer som forskarna säger har förvärrats av klimatförändringarna.
Ändå har Trump utlovat ”drill, baby, drill”. Att fortsätta med fossila bränslen. Om inte folk i hans omgivning lyckas övertala honom att låta bli kommer han att vrida tillbaka många av Bidens satsningar på en grön ekonomi. Då blir det ännu mycket svårare för världen att uppnå sina klimatmål.
Hämnas
Ett annat stort orosmoment är Trumps planer på införa tullar mot allt och alla. Inte minst Sverige är starkt beroende av frihandel och skulle drabbas hårt om USA inför importtullar. Men hela världsekonomin riskerar att påverkas negativt.
Andra som har skäl att oroa sig är alla republikaner och andra som gått emot Trump, som Liz Cheney och den särskilde åklagaren Jack Smith.
Trump har på förhand deklarerat att han kommer att använda den fulla kraften i presidentmakten för att hämnas på sina fiender och sätta dem i fängelse. Det finns inga skäl att tro att han ljuger. Tvärtom kommer detta sannolikt att vara bland det första han tänker ta itu med.
Trump har ett antal åtal hängande över sig. Sannolikheten är stor att han kommer att försöka benåda sig själv.
Kan det då finnas något positivt för omvärlden med Trumps fyra nya år?
Eftersom Trump lovat att få slut på alla krig där USA är inblandat kan det hända att han mot alla odds blir tuffare mot Israels Netanyahu än Biden vågat vara.
Som man och genom sitt rykte kommer Trump att vara mer respekterad av världens auktoritära ledare än vad Kamala Harris troligen hade varit.
Nytt Iran-avtal
Färre kommer kanske att våga utmana USA och väst.
Under sin förra period lyckades Trump få till en uppgörelse om diplomatiska förbindelser mellan Qatar och Förenade Arabemiraten och Israel. Han vill försöka få till flera sådana dealer mellan Israel och andra Gulfstater i syfte att isolera Iran.
Trump har också sagt att USA behöver göra en ny uppgörelse med Iran för att stoppa deras väg mot kärnvapen. Det var Trump som drog sig ur det avtal Obama förhandlat fram. I bästa fall kan ha lyckas med ett nytt och bättre avtal.
Visst finns det anledning att känna viss oro inför en ny Trumpperiod men världen överlevde trots allt den förra utan irreparabla skador.
Demokratin och världen kommer förhoppningsvis att överleva även denna gång.
Trots allt har de fyra åren med Biden och Harris inte heller varit någon problemfri seglats.