Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

1980 började allt gå åt helvete

Elisabeth Svantesson meddelade att höginkomsttagare ska få störst skattelättnader. Igen.

Nu är du väl glad? säger mannen. Stockholm ska höja skatten med 25 öre per intjänad hundralapp.

– Det här har ju du tjatat om i hundra år.

Jo, det är sant. Det här har jag tjatat om i hundra år.


Det är så mycket som går på fälgarna i Stockholm. Kollektivtrafiken, till exempel. Sedan de reducerade avgångarna har bussarna blivit en krigszon. I alla fall om man kommer med barnvagn. När bussen äntligen stannar till med en tung pust, måste man slå sig fram bland rullatorer, andra vagnar och jätteresväskor.

Men är jag glad? Inte riktigt. Den svenska skattepolitiken är så idiotisk, på alla nivåer, att ingenting kan få mig att glädjas.

Häromdagen meddelade Elisabeth Svantesson att höginkomsttagare som jag ska få störst skattelättnader. Igen. Vad ska det vara bra för? undrade journalisterna på plats. Finansministern saknade svar. På lång sikt är det här bra, menade hon.

Jimmie Åkesson sade samma sak i debatten mot Magdalena Andersson i Aktuellt i onsdags.


Det där är humbug. OECD och IMF – kapitalismens systembevarande institutioner – har i 15 år nu varnat för att låta klassorättvisorna växa allt för mycket. Ojämlikhet skapar inte ekonomisk dynamik, det skapar social dynamit.

Göran Greider har läst Nådiga luntan och upptäckt stenhård information i all sin enkelhet: 2025 väntas skattekvoten vara på den lägsta nivån sedan 1980.

Fram till dess var Sverige världens jämlikaste land. Sedan började allt gå åt helvete. Vi är det enda landet i världen som har avskaffat både förmögenhetsskatten, arvsskatten och fastighetsskatten.

Det är så mycket som jag inte vill betala för. Anna Kinberg Batras fallskärm är nothing mot att Sverige massproducerar miljardärer som blivit rika på att äga skolor och vårdbolag.

Vi pratar aldrig om de där girigbukarna, som kan välja själva hur mycket skatt de vill betala. Vi journalister är helt värdelösa på att ställa dem kritiska frågor – om de överhuvudtaget ger den tredje statsmakten audiens – men de som verkligen borde
förklara sig är de som drivit igenom att det är så här det ska vara.

Ingen tycker att det är bra, men ingen gör heller nåt åt det.


Lika förbannad blir jag på den skattefinansierade gängkriminalitet, som frodas för att Sverige har avreglerat så mycket att välfärden blivit ett privatägt Klondyke.

Förra veckan avslöjade SVT att Sveriges kommuner har betalat över 200 miljoner till hvb-bolag med gängkopplingar. I Stockholm finns det hur mycket ljusskygg verksamhet som helst, som tydligen jag är med och betalar.

Nej, jag är ingen Leif Östling. Progressivt beskattade stater med generell välfärd är de bästa samhällen som världshistorien någonsin skådat.

Synd bara att de som styrt över pengabingen sedan 1980 – blåa som röda – inte tycks ha fattat det.