Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Plötsligt fick jag tips att köpa tajta jeans

Man ska köpa högst fem plagg om året.

Undrar hur många pensionärer som klarar det.

För de flesta räcker det nog med det de redan har i garderoben.

Jane Fonda, 86, på L’Oreals visning under Paris modevecka.

Häromdagen slängde jag en jacka. Eller rättare sagt la ett ganska fint, minst 15 år gammalt plagg i textilåtervinningen.

Jag var trött på ett blixtlås som kärvar. Och tänkte att de sex jackor jag har kvar får räcka.

Detta var i fritidshuset, jackornas kyrkogård. På min ordinarie adress finns ytterligare ytterplagg som jag inte ens har räknat.

En genomsnittlig svensk köper 25 plagg per år, förutom strumpor och underkläder. Det är 20 plagg för mycket enligt Naturskyddsföreningen, som tycker att våra konsumtionsvanor är ohållbara.

Så efter påbud om 6-8 brödskivor om dagen, 10 glas vin i veckan och 1-2 månadslöner som buffert, kommer nu ytterligare siffror att hålla reda på.

Naturskyddsföreningen anser att en hållbar garderob ska bestå av 74 plagg, där högst fem nya får köpas in varje år. Varje plagg bör ha en livslängd på 15 år och kunna användas minst 270 gånger.


Med nostalgi tänker jag på byxorna i kraftig bomull som jag köpte i en arbetarbod på 70-talet och som alldeles nyligen förvandlades till städtrasor.

I 50 år höll de för tidens tand, och blev bara coolare för varje år.

Några kavajer, 15-20 år gamla, har lämnats in till Myrorna. De var så snygga att jag sparade dem till speciella tillfällen. Till slut hade de blivit för små utan att jag hunnit bära dem 270 gånger. Jag grämde mig över att tvingas lämna in dem och påpekade flera gånger för personalen att här kom verkligen något som de kunde ta bra betalt för.

Alla plagg i min garderob, säkert fler än 74, har en historia, och det är svårt att skiljas från dem. Särskilt en sammetskappa, ett felköp i London 1974, som nu kanske glädjer någon second hand-kund.

Själv köper jag aldrig begagnade kläder. Någon måtta får det vara. När halva min lägenhet består av gamla kläder kan det vara dags för något nytt.


Om man vill studera hur den ser ut som inte köper fem nya plagg om året, utan inga alls, är det bara att kolla in valfri pensionär i grannskapet.

Vi håller fast vid våra decenniegamla favoritkläder, ibland för länge.

När jag bad min stilsäkra frisör om hjälp inför en fotografering nyligen röt hon: INTE DE DÄR PENSIONÄRSBYXORNA.

Det var en nödvändig väckarklocka. Hon tipsade om, typ 5, nya plagg som jag borde köpa och plötsligt skrek en ungdom: du är snart 70 år och har thigh gap!

En möjlighet att bära tajta jeans som inte går ihop i låren hade dolts inne i byxor som ”inte bara är vida nedtill utan vida överallt” (kritisk frisör/stylist).


Jag vill skicka detta som en hälsning till alla pensionärer: nu har ni carte blanche från högsta naturskyddshåll att ni har rätt att köpa 5 nya plagg i höst som får er att se snyggare och gladare ut.

Ta gärna hjälp av någon som kan se dig utifrån. Inte minst om du är man och har mycket att vinna på en ny, modern höstjacka.

Sen kan du ha den 270 gånger i 15 år utan att bryta mot några påbud.

Har man en gång haft ett thigh gap behöver man inte dölja det bara för att man har blivit pensionär.