Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Jimmie Åkessons koppling till mc-presidenten: ”Tight med familjen i många år”

Uppdaterad 17.15 | Publicerad 14.27

Jimmie Åkesson och Comanches-presidenten Robert Hedarv, som även var bjuden på hans bröllop i slutet av september.

Jimmie Åkesson påstår att han bara är ”ytligt” bekant med Comanches-presidenten Robert Hedarv.

Men Aftonbladets granskning visar att Hedarv – med förflutet i Bandidos – under många år bjudits in till Åkessons privata ”glitterfester” och surströmmingsskivor.

– Hans ständiga svar ”jag visste inte” fungerar ju inte i det här fallet, han har ju full koll, säger en SD-källa som flera gånger bjudits på festerna.

Att partiledaren för regeringsunderlagets största parti bjudit en president i ett kriminellt mc-gäng har väckt kritik, från såväl opposition som polisen.

Jimmie Åkesson hävdar själv att han inte känt till att Robert Hedarv, som gift sig med Åkessons sedan 25 år nära vän, leder en mc-klubb.

”Hennes nuvarande man känner jag inte mer än ytligt, men vi har träffats ett antal gånger i samband med olika tillställningar”, skriver Åkesson på plattformen X.

Men bröllopet var långt ifrån första tillställningen som Robert Hedarv bjudits in till av Åkesson, visar Aftonbladets granskning. Ända sedan 2016, många år innan Hedarv blev Comanches-president, har de umgåtts i samma kretsar.

Glittrig kavaj

Sommaren 2018 var Hedarv inbjuden till ”glitterfesten” i Sölvesborg, den årligt återkommande privatfesten som Jimmie Åkesson huserade tillsammans med exfrun Louise Erixon. Den har flera gånger hållits på Folkets Hus i Sölvesborg.

Bilder i sociala medier visar Robert Hedarv i glittrig kavaj på dansgolvet.

I ett polisförhör har Louise Erixon kommenterat glitterfesten som en privat fest som paret bekostade.

– I partiet är det en hierarki-fest. Är du inbjuden där är du någon i partiet som har Jimmie Åkessons gillande, och man skulle känna sig stolt som blev bjuden, säger en SD-källa som flera gånger varit på glitterfesten.

Mc-gänget Comanches i konflikt med Ismail Abdo


En än mer intim tillställning är den årliga surströmmingsskivan som anordnas hemma hos Jimmie Åkesson i hans trädgård.

Där har Robert Hedarv också varit inbjuden. På bilder i sociala medier syns Hedarv i en stor lila peruk då temat för det årets surströmmingsskiva var ”Har du varit hos frissan?”.

I ett foto från samma tillfälle var han också taggad i en gruppbild från Jimmie Åkessons privata fest där ett 40-tal personer medverkade, däribland partitoppar som Mattias Bäckström Johansson och Jörgen Fogelklou.

Året innan, 2017, syns Jimmie Åkesson ihop med Robert Hedarv festa tillsammans på Sverigedemokraternas sommarfestival i Sölvesborg, då bland annat Åkessons band Bedårande Barn och Ultima Thule uppträdde.

– När Hedarv har varit i Sölvesborg har han bott hemma hos nära anhöriga till Jimmie. Han har varit tight med familjen i många år, säger Aftonbladets uppgiftslämnare.

Comanches är relativt nyetablerade i Sverige, men har sedan tidigare varit framträdande i Danmark där man bland annat legat i konflikt med gängledaren Ismail Abdo.

Bjöds till Grand Hotel

Även 2016 var mc-presidenten inbjuden till en exklusiv tillställning när Sverigedemokraterna arrangerade ”European Freedom Awards” på Grand Hotel i Stockholm.

– Det kommer ledande politiker från ett tiotal länder, sa SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein då om tillställningen där Robert Hedarv var en av gästerna.

Aftonbladets uppgiftslämnare uppger att säkerheten var rigorös inför den överdådiga festen.

– Det är klart att man var väldigt noga med vem man släppte in, då det var väldigt medialt övervakat. Att de inte skulle ha kännedom om alla som var där är otänkbart, säger källan.

Mc-klubben Comanches är relativt nyetablerad i Sverige, men har sedan tidigare varit framträdande i Danmark där man bland annat legat i konflikt med gängledaren Ismail Abdo.

Flera av medlemmarna i Sverige är dömda för narkotika- och vapenbrott, och i en rapport från Acta Publica varnas det om nära band mellan Hedarv och flera riksdagsledamöter.

Här finns mc-klubbarna i Sverige: ”Ökad risk”


Hedarv själv är dömd för olika trafikbrott och ekonomisk brottslighet, och har ett förflutet inom den grovt kriminella mc-gänget Bandidos.

– Han var medlem i Bandidos runt 2010–2011, men blev utslängd då han inte längre var välkommen där, säger Ola Fredriksson, tidigare polis och numera specialist på mc-brottslighet hos Acta Publica.

Hedarv ska under åren 2017–2018, då han var inbjuden till Åkessons privata fester, varit medlem i La Familia, som då var supporterklubb till det synnerligen våldsamma klubben Satudarah.

Omskriven av Expo

I Danmark var det just Saturdarah som lade ner och banade väg för Comanches då en stor del av medlemmarna gick in i den nyetablerade klubben.

– Under den tiden ska han ha haft någon form av internationell status i klubben, som då fanns i många länder. Han har även haft engagemang i en klubb som heter Rock Machine som fortfarande finns i Sverige men i mindre antal, säger Ola Fredriksson.

Jimmie Åkesson uppger på X att inte funderat över Hedarvs ”fritidsintressen eller eventuella suspekta kopplingar” och att han inte har ”djupare kunskap om motorcyklar, mc-klubbar eller hur detta intresse hänger ihop med gängkriminalitet”.

Men förutom deltagande på Jimmie Åkessons fester visar Aftonbladets granskning att Robert Hedarv genom sin fru är mycket nära vän med personer i Jimmie Åkessons omedelbara familj, och har varit under lång tid.

Robert Hedarv var även inbjuden gäst till Linus Bylund under dennes bröllop 2019. Linus Bylund har under många år varit en del av SD:s ledning, numera som stabschef.

Och så sent som i juli rapporterade Expo om Hedarvs kontakter med SD-toppen Mattias Karlsson, som vikarierade som partiledare under Åkessons sjukskrivning 2014.

Enligt experter bedömdes kontakterna mellan Karlsson och Hedarv utgöra en påtaglig säkerhetsrisk.

Statsminister Ulf Kristerssons pressekreterare Hanna Strömberg kommenterar händelsen:

”Det är självklart oerhört viktigt att som ledande politiker ha koll på vilka man umgås med och vilka man bjuder till sitt bröllop. Jimmie Åkesson har själv redogjort för hur det kom sig att den här personen var på hans bröllop, har du fler frågor får du ställa dem till honom.”

Fotnot: Aftonbladet söker Robert Hedarv och har sökt Jimmie Åkesson, som genom pressavdelningen hänvisar till sitt inlägg på X.

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln fanns en felaktig uppgift om en kommentar från statsministern – kommentaren kommer från statsministerns pressekreterare.

Victor Stenquist