Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Småbarnsfamiljen: Vi blev gasade och rånade i semesterparadiset

Publicerad 12.03

Hål i gallret som rånarna tros ha gjort.

Rolexklockan, Chanelväskan och alla smyckena var borta.

Den svenska barnfamiljens semester på spanska solkusten vändes plötsligt till en kuslig mardröm.

En morgon insåg de att någon under natten varit inne i huset och rånat dem, utan att någon i familjen vaknat.

– Vi måste ha blivit gasade. Det kan inte ha varit något annat, säger Henrik.

De hade hyrt en exklusiv semestervilla för flera hundra tusen kronor i Marbella. Där såg de fram emot att njuta av den bekväma tillvaron med varmt väder, egen pool och lata dagar. De fyra små barnen skulle få bada och leka på tomten medan föräldrarna läste en bok i solen.

Men bara efter några dagar, en morgon när de vaknade, var det något som inte stämde. Henrik kände först bara att han sovit väldigt gott, och klev upp för att möta morgonsolen på de varma stenplattorna vid husets pool. Där frös han till.

– Shit, tänkte jag. Där låg min plånbok slängd på marken. Kreditkorten var utspridda, berättar Henrik.

Tog sig förbi toppmodernt säkerhetssystem

Den första tanken var att det kanske varit barnen som gått upp och lekt med dem. Men så ropade hans fru, Laura, från sovrummet.

– Alla smycken är borta!

Då gick det sakta upp för dem att det måste ha varit inbrott i huset under natten. Henrik sprang uppför trappan till sovrummet, och där hans Rolexklocka legat på nattduksbordet var det nu tomt. Lauras Chanelväska saknades också.

I flera rum var saker välta upp och ner. De kunde följa spår av hur gärningsmännen rivit bland deras tillhörigheter för att hitta saker med särskilt stort värde.

Den pråliga villan är utrustad med toppmodern säkerhetsteknik. I trädgården finns sensorer och om någon tar sig in genom fönster eller dörrar ska larm gå direkt till ett vaktbolag. Inbrottstjuvarna har på något sätt lyckats ta sig förbi allt detta.

Stickningar i händer och fötter

Samtidigt frågar han sig hur hela familjen, inklusive hund, inte väckts under inbrottet.

– Vår yngsta son är ett litet spädbarn, och vår hund skäller annars på minsta lilla ljud. Något är skumt.

När Henrik och Laura efter en stund började känna av stickningar i både händer och fötter, sköljde en kuslig känsla över dem. Kan de ha blivit nedsövda med något?

– Vi måste ha blivit gasade. Det kan inte ha varit något annat, säger Henrik. 

De hade hört talas om en våg av inbrott, där så kallad “knockout”-gas använts för att passivisera rånoffren, härjat i Spanien. Men de trodde aldrig att de skulle drabbas.

– Det känns så overkligt. Man är så naiv som svensk, man tror inte att det ska hända en. Och så inser man att det händer.

Familjen hade hyrt lyxvillan i Marbella för flera hundra tusen kronor.

”Känner mig inte så människa ännu”

Insikten att alla i familjen legat utslagna när inbrottstjuvarna smugit omkring i huset och tagit saker bara några centimeter från deras huvuden, skrämmer Henrik.

– Det känns som ett rejält övergrepp. Jag kan bara vara tacksam att ingen av barnen vaknade, för då hade de ju blivit traumatiserade. Som tur är är de så små att de inte förstår så mycket av det här. 

Kort efter polisanmälde de händelsen och flyttade till en ny villa i ett annat område. För att inte skrämma upp barnen ännu mer tänker de fullfölja semestern, och hoppas känna sig trygga i det nya huset.

– Vi är fortfarande skärrade, och allting känns sjukt läskigt. Jag känner mig inte riktigt som människa ännu.

Henrik och Laura heter egentligen något annat.

Följ ämnen i artikeln