Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Sprängning vid förskola i Stockholm: ”Det läskiga är att man blivit van”

Publicerad 2024-10-01 21.48

Nattens sprängning tros vara riktad mot en av topparna i Dalennätverket, enligt Aftonbladets uppgifter.

Och det är inte den första explosionen som sker mot porten i Dalen i södra Stockholm.

– Det är lite läskigt, säger en mamma som lämnar sitt barn på förskolan intill.

Polisavspärringarna är borta men kvar på asfalten ligger glassplitter som vittnar om nattens explosion.

En kvinna kliver ut genom porten och får gå över det krossade glaset. Stora glasskärvor dinglar på kanten till ett fönster in mot trapphuset. Flera fönster till förskolan har splitterskador. Där inne leker förskolebarnen.

Miriam, 45, som bor i huset bredvid går ut och fotar skadorna.

– Det är inte lika stora skador som förra gången, säger hon.

Hon vaknade vid 04-tiden i morse av att någon ringde på dörren.

– När jag öppnade stod polisen där och sa att det varit en explosion. Jag fattade direkt att det var i porten bredvid som det hade sprängts. Det har ju hänt förut, säger Miriam.

Nattens sprängning tros vara riktad mot en av topparna i Dalennätverket. En 24-årig man som beskrivits som gängets ”våldskoordinator” och

sicario.torped/yrkesmördare

Han misstänks för inblandning i flera av de grova våldsbrott som skett i Sverige under 2023 och 2024. Men han har själv inte synts till i Sverige sedan våren 2023, enligt uppgifter. Och för närvarande är han frihetsberövad i Grekland.

”Skadorna är inte lika stora som förra gången”, säger grannen Miriam.

”Inte chockad”

Och det är, som Miriam påpekar, inte första gången som det sprängs mot den här adressen där 24-åringen fortfarande är skriven.

– Folk på andra ställen säger alltid att de blir chockade när något sånt här händer. Men inte jag. Det händer ju överallt nu förtiden, säger Miriam.

– Däremot tycker jag att det är konstigt att barn är ute och kastar handgranater nu på samma sätt som barn kastade kinapuffar när jag var liten, säger hon.

”Inte rädd”

Miriam känner sig inte orolig eller rädd i området. Hon kommer fortsätta låta sitt barn leka på gården med kompisar, säger hon och pekar mot lekplatsen på innergården som kantas av körsbärsträd.

Däremot kan Miriam känna sig rädd över samhällsutvecklingen.

– Det läskiga är väl att man har blivit van. Men det är så det är, vi lever i ett nytt samhälle. Man kan välja att blunda för det eller så gör man det inte. Det vi måste fråga oss är vad vi ska göra åt de här barnen, säger Miriam.

Miriam, som själv har jobbat som lärare, menar att man måste satsa mer på skolan. Se till att det finns fler vuxna där.

– Man kan inte tro att alla har föräldrar som är jättebra och fixar allt själva. Hela samhället måste hjälpas åt för att barn inte ska bli kriminella, säger hon.

Polisen förhörde vittnen på morgonen. På förmiddagen var avspärrningarna borta men glaskrosset låg kvar.

”IGEN?”

En mamma och pappa kommer till förskolan för att lämna sitt barn. De tittar in på gården innan de går in.

– Det är lite läskigt att det sprängs här igen. Men förskolan är jättebra och sprängningen har ju inget med den att göra egentligen, säger mamman.

Under tiden de står där kommer en äldre kvinna fram och frågar:

– Var det här det sprängdes? Här IGEN?

Kvinnan är i 80-årsåldern och bor en bit bort. Hon vill vara anonym men berättar att hon har bott här i flera decennier.

– Jag har följt det här länge. Jag vet ju varenda unge här, säger hon.

Konflikt med Foxtrot

Under flera år har det kriminella Dalennätverket funnits i området. Ett gäng som enligt polisen haft en stark påverkan på lokalsamhället. Enligt polisen har de sysslat med bland annat utpressningar, vapenbrott och narkotikahandel.

Porten har varit utsatt för flera våldsdåd under de senaste åren.

I slutet av 2022 hamnade de i en våldsam konflikt med Foxtrotnätverket om narkotikamarknaden i Sundsvall. Den konflikten ledde till flera sprängningar och skjutningar här i Dalen, bland annat mot samma adress som det sprängdes i natt.

– Bara i mitt hus har man skjutit två gånger det senaste året. Det känns förjävligt, säger Tony, 66, som bor på en av Dalens andra bostadsgårdar.

Dalennätverkets sicario misstänks i sin tur ha varit inblandad i flera av dåden som riktades mot Foxtrot.

”Har varit stökigt länge”

Den äldre kvinnan i Dalen menar att det varit stökigt i området så länge hon har bott här. Hon pekar ut rasismen på 1980-talet som orsaken.

– Familjer kom hit och skulle få det bra. Men de möttes av rasism och fattigdom. Hur skulle de då kunna ta hand om sina barn, säger kvinnan.

Två gånger de senaste åren har ungdomar försökt stjäla saker ur hennes lägenhet, berättar kvinnan.

– Nu vill jag inte att mina barnbarnsbarn sover över här, säger hon.