Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Explosion i södra Stockholm – förskola drabbad

Anna Hansson/TT, Daniel Martinsson/TT

Uppdaterad 10.51 | Publicerad 06.02

För andra gången har en och samma port till ett bostadshus i Dalen i södra Stockholm utsatts för ett sprängattentat. I fastigheten finns också en förskola.

– Man är ju ganska van, säger en förälder som lämnade sitt barn under morgonen.

Explosionen inträffade vid 04, natten mot tisdag. Polisen fick in samtal om smällar i området i Gamla Enskede.

– Vi vet inte vad det är som har exploderat, men någonting är det ju. Det har orsakat materiella skador på en port, men det verkar vara relativt begränsat, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

Det finns inga uppgifter om personskador. Polisen har genomfört teknisk undersökning och har tagit in vittnesuppgifter. Ännu finns ingen är gripen eller frihetsberövad.

En ledare i ett kriminellt nätverk är skriven på adressen. Wikdahl vill dock inte kommentera detta:

– När vi genomför en sådan här utredning ingår självklart att gå igenom vilka som bor på en adress, men jag kommer inte kommentera vilka det är.

Samma port utsattes också för ett dåd i december 2022.

”Ganska van”

Intill porten som var målet för sprängningen ligger också entrén till en förskola. Även denna dörr skadades vid explosionen.

– Det är för jävligt. Det är andra gången det händer tydligen, säger en anonym man som har barn på förskolan, och tillägger att han inte hunnit tänka så mycket på händelsen ännu:

– Man är ju ganska van.

Flera boende i huset som TT pratat med säger att polisen knackade på runt klockan sex på morgonen och frågade om de hört eller sett något. En av dem, som står mitt i glassplittret, minns förra explosionen och säger att den var värre eftersom det då hände inne i huset.

En annan berättar att nattens sprängning fick en blomkruka att ramla ned från hennes fönsterbräde.

”Som hemmet”

Förskolan höll tillfälligt stängt i någon timme på morgonen men öppnade sedan som vanligt vid åttatiden. En mamma som precis lämnat sitt barn på förskolan minns också det tidigare attentatet.

– Då var vi nyinflyttade, och hade bara bott här två månader. Det är jättetråkigt och obehagligt.

– Det är lika skört när det drabbar förskolan som om det drabbat hemmet.

Området har tidigare varit våldsdrabbat vid flera tillfällen. I januari 2023 inträffade en skottlossning i närliggande Enskededalen, dock utan att någon skadades. I oktober 2023 började en villa i Enskededalen att brinna, sedan brandfarlig vätska slängts mot fasaden nattetid. Senare samma månad utfördes ett sprängdåd riktat mot en lägenhet i ett flerfamiljshus.