Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Borde ha snackat omkull Brandão Jönsson i sändning

Min kille är dålig i sängen, vad ska jag göra?

Det är Julia som frågar och Dilemmapanelen i Söndag i P4 som ska svara.

De tre i studion – Farah Abadi, Jennie Walldén och Henrik Brandão Jönsson – är först överens: snubben har dåligt självförtroende. Brandão Jönsson säger att det inte alls är så svårt att bli bra i sängen, det gäller bara att slappna av. Abadi och Walldén replikerar, att så enkelt är det faktiskt inte.

Brandão Jönsson menar att Julias kille ska uppsöka en sexolog. Det tror inte Abadi och Walldén att han vill (oklart varför). Brandão Jönsson säger då att killen kan åka till Danmark köpa sig sex, som ett slags lärospån. Så funkar det i andra länder, som Brasilien där han bott i 25 år.

– Vad fan säger du nu? frågar Abadi.

– Nej nej nej nej nej, säger Walldén.
 

Det utbryter verbalt tumult där alla pratar i munnen och sen säger programledaren Farah Abadi att Henrik Brandão Jönsson inte kan vara kvar, han måste lämna studion.

I samma sekund blir Farah Abadi hjälte för sitt resoluta ingripande. Hon hyllas som den där ”storasystern” man vill ha när killarna är dumma, ordet ”systerskap” flyger över skärmarna.

Att sitta i direktsändning är svårt, man kan bli helt tagen på sängen av vad nån annan häver ur sig. Men att kasta ut nån ur studion säger rätt mycket om vår tid. Vi är så angelägna om att markera rätt och fel att vi inte vågar en rak diskussion, inte orkar lyssna på den som kommer med ett anstötligt perspektiv.

Om man gjorde en gallup där folk fick svara på frågan ”Vad tycker du om det Brandão Jönsson sa?” skulle nog de flesta göra tummen ner.

Jag med.

Henrik Brandão Jönsson befäster synsättet att kvinnor är till för män. Man kan inte bejaka sunkigheter bara för att de är kulturellt betingade. För många kan kanske ett sexköp vara en hjälp över den första fumliga tröskeln, men för många kan det vara en upplevelse som saboterar nåt för resten av livet.

Den fråga som Julia ställer är för övrigt vanlig i alla relationsprogram- och spalter, men jag kan inte påminna mig att nån Julius har frågat vad han ska göra med sin brutta som är trist i bingen. Vet inte vad det beror på, det tafatta och blyga är ju jämnt fördelat mellan män och kvinnor, men kanske är även det ett uttryck för tiden vi lever i. Kvinnor kan prata om män på ett sätt som män – numera – aldrig skulle kunna göra om kvinnor.

Hur som helst skulle ingen komma på tanken att ge Julius tjej rådet att gå till en prostituerad.

Det är svårare att gissa vad svaret skulle bli om man gjorde en gallup där folk fick svara på frågan: ”Var det rätt att kasta ut Henrik Brandão ur radiostudion?”
 

Det är så lågt i tak nu att det börjar bli löjligt. Efter fem timmars tystnad skickade Henrik Brandão Jönsson ut en ursäkt.

Jag önskar att det hade skett i förmiddagens direktsändning. Att Farah Abadi och Jennie Walldén hade snackat omkull honom i stället för att ropa ett ajöss med dig. Om ursäkten kommer i realtid kan man dessutom avgöra om den bottnar i en ny insikt.

Systerskap i alla ära, men om vi inte tränar argumenten kommer repression vara det enda språk har.