Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Mimi, 21, har evakuerat Tampa inför monsterorkanen: ”Folk har panik”

Uppdaterad 19.59 | Publicerad 19.45

Orkanen Milton väntas nå Tampa, Florida, i mitten av veckan.

Svenska Mimi, 21, har fått evakuera sitt hem.

– Mitt hus hade kunnat förstöras förra veckan med Helene, men vi fick bara efterskalvet. Nu ska den här stormen träffa precis där jag bor.

Göteborgaren Mimi flyttade till Tampa 2022 för att gå på college. Bara två veckor efter flytten kom första orkanen.

– Men den var ingenting mot den som kom förra veckan, säger hon.

Orkanen Helene slog hårt mot Florida och flera andra delstater, med vindstyrkor som klassades som en fyra på den femgradiga skalan.

– Det såg inte bra ut efter, det kan man säga. Husen nere vid vattnet blev helt förstörda, det låg möbler och madrasser utanför på gatan. Det var ett hus som började brinna för att deras elbilar hade stått inne. Det var helt sjukt.

Värsta stormarna som drabbat Sverige


Mimi, 21, har tvingats lämna sitt hem i Tampa.

Ny monsterorkan på väg

Över 200 människor dog när Helene svepte över sex delstater. Nu hotar en ännu starkare orkan, Milton, som nyligen förstärkts till kategori fem.

– Under söndagen fick vi vårt första sms: Ni kanske kommer behöva evakuera, säger Mimi.

Milton väntas nå Tampa under mitten av veckan. Enligt National Hurricane Center kommer Miltons vindar mätas upp till 257 kilometer i timmen och ha strömfloder så höga som 3 meter på vissa ställen längs Floridas kust.

President Biden och delstatens guvernör DeSantis har också utlyst ett katastrofläge för delstaten.

– I söndags klockan sex på kvällen fick vi veta att den zonen vi bor i behöver evakueras så snart som möjligt. Så jag bor hos min kompis och hennes familj just nu. De bor 40 minuter från där jag bor i Tampa Bay, säger Mimi.

Har säkrat huset

I Tampa har Mimi, hennes kompis och hennes familj rustat upp huset så gott de kan.

– Vi har stått i fem timmar och satt upp massa skydd för fönstren, säkrat utemöbler, säkrat allt som vi tror kan skadas. Orkanen kommer fortfarande åka igenom här, men det kommer inte komma så mycket vatten eftersom de inte bor så nära kusten.

Mimis hus ligger däremot bara två minuters promenad från vattnet nere vid kusten.

– Jag håller ju alla tummar och tår att det inte kommer förstöras, men tyvärr kommer det nog göra det.

Hennes rumskompisars mattor, tavlor och möbler är flyttade till övervåningen, till Mimis del av huset. Men övervåningen kan också få fallande palmer över sig som gör att taket går sönder.

USA förbereder sig för orkanen Milton.

Urplockade matbutiker

Oron inför Milton märks av i hela området, säger hon.

– Vi var och handlade igår och jag fick deja vu från corona. Det fanns inget vatten att köpa. Frysmat, konserver – allt var borta. De flesta bensinmackar har slut på bensin. Folk har verkligen bunkrat upp, de har panik. Men det gäller att behålla lugnet.

Efter att ha varit med om ett par orkaner sen hon flyttade hit vet hon vad hon ska göra. Men det är fortfarande läskigt.

– Speciellt när det bara blir farligare och farligare. Det här är ju den farligaste orkanen på hundra år. Då blir det lite extra panik.

Hon fortsätter:

– Det känns som man är med i en film, The Purge. Notiserna från mobilen låter precis som de från The Purge.

Igenbommade hus i Florida.

”Bara vi överlever är jag glad”

Hon känner sig stressad över situationen, men säger att det viktigaste är att alla är i säkerhet.

– Bara vi överlever är jag glad. Jag är också en person som tänker ”det löser sig”, men det är ju en otroligt seriös situation. Man vet inte heller med orkanen, den kan ändra riktning vilken sekund som helst.

Just nu kan de bara vänta.

– Stormen ser ut att komma på torsdag, oftast pågår den bara under en dag. Men min kompis föräldrar funderar på om vi ska åka upp inåt land. Alla deras grannar har evakuerat. Min kompis föräldrar har ju varit med om detta nästan varje år och de har aldrig varit såhär stressade.

Följ ämnen i artikeln