Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Åkesson framstår alltmer som en säkerhetsrisk

Gäster på Jimmie Åkessons sommarfester har belönats av Hells Angels för lojalitet, enligt en ny rapport.

Ledaren för det största partiet i regeringsunderlaget tycks brista i omdöme.

Mc-gänget Comanches. Arkivbild.

Researchföretaget Acta Publica släppte i dag sin tredje nulägesrapport för i år om den kriminella mc-miljön i Norden.

Den är mycket intressant, inte minst sett i ljuset av Åkessons avslappnade förhållande till vilka han bjuder då det vankas bröllop och andra partyn.

”I samband med SD-ledarens sommarfester har man bland gästerna kunnat finna personer som har belönats med en diamantpatch från Hells Angels för deras lojalitet”, skriver rapportförfattarna.

Det så kallade diamantmärket föreställer en röd bomb med den vita texten ”Support 81 Sweden” som HA belönar individer och klubbar som har visat stark prov på solidaritet med den världsomspännande kriminella organisationen och dess värderingar.

Det är således inte bara Robert Hedarv, president inom Comanches MC, som har skålat och skrålat med Åkesson.
 

Det här är ingen liten sak. Låt mig få citera ur Acta Publicas rapport:

”Det är ett trendbrott att den organiserade brottsligheten helt öppet släpps in i det politiska finrummet och har fått en nära kontakt med folkvalda som styr Sverige.

Nämnda bröllop är det senaste exemplet och sticker ut eftersom två av fyra partiledare i regeringsunderlaget närvarade”.

I en intervju i P1 i morse gjorde för övrigt Åkesson som han alltid gör då det blåser, nämligen påstod att han inget visste och inget hade hört och inget förstått.

Politikern hävdade också att den här soppan inte skadade partiets trovärdighet i kampen mot brottsligheten, som om det är hans sak att avgöra den saken.

Det är upp till väljarna att besluta om och de kommer att lämna sitt besked hösten 2026.

Tills vidare vet vi i vart fall att Expressen i förra veckan avslöjade att mc-presidenten var en av gästerna på bröllopet i Sölvesborg.

Åkesson har mumlat att han endast var ytligt bekant med mannen, ett något bräckligt försvar som försvagades ytterligare då Aftonbladet i går kunde berätta att Hedarv även bjudits in till partiledarens privata surströmmingsskivor och ”glitterfester”.
 

Den här härvan kan mycket väl vara bortglömd nästa gång folket går till valurnorna.

Men det kan också visa sig vara så att det inte uppskattas att ledaren för det parti som bland annat kräver att det ska bli olagligt att ha samröre med kriminella organisationer och som har starka åsikter om människor med bristande vandel, själv inte är mer noggrann med sitt umgänge än vad han är.

Den misstänksamme kan rent av få för sig att organiserad kriminalitet endast är ett problem för Åkesson & co då det är personer med annan hudfärg än grisskär som är inblandade i den.

Det eventuella trovärdighetsproblemet är dock SD:s problem och huvudvärk.

Värre – och en angelägenhet för hela nationen – är att det i soppan även finns säkerhetsaspekter.

De kriminella mc-klubbarna är välorganiserade och har den ambitiösa målsättningen att få politiskt inflytande och därigenom kunna påverka lagstiftningen.

Dessa organisationer gnuggar förstås händerna över att få umgås med ledande partiföreträdare.

Som kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, expert på gängkriminalitet, uttrycker saken:

”Detta är problematiskt”.

Jimmie Åkesson.

Ja, man behöver inte vara alarmist för att se detta elände som besvärande.

Ledaren för det största partiet i regeringsunderlaget har något slags umgänge med presidenten för en mc-klubb som enligt polisen uppfyller EU:s definition på organiserad brottslighet.

En person som har ett långvarigt förflutet inom den kriminella mc-miljön och som tidigare varit lierad med Bandidos.

Comanches MC är med svenska mått mätt en liten organisation, men den sticker ut med sina täta kontakter med systerklubben i Danmark, som har blivit en maktfaktor.

I en bil som stoppades av polis i fjol hittades i fjol västar med klubbens emblem samt nycklar till en fastighet som ägdes av dödsboet till en man som slängts ut ur Hells Angels och sedan mördats.

Husrannsakan gjordes och polisen fann en revolver, ett gevär och ammunition.

En medlem i Comanches dömdes i maj i år till två år och tio månaders fängelse för grovt vapenbrott och för dopingbrott.

Ledaren för ett stort riksdagsparti ska i sitt privatliv inte ens vara i närheten av människor som figurerar i brottsliga sammanhang av den här digniteten.

Det går inte att utesluta att han utsätts för otillbörliga påtryckningar eller utpressning.
 

Åkesson framstår mer och mer som en potentiell säkerhetsrisk.