Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Gränsen mellan regeringen och brotten är lövtunn

Lever inte som de lär

Allvarligt talat, det håller på att utveckla sig till en tragedi.

Regeringens högprioriterade kamp mot brotten får ett löjets skimmer över sig när deras representanter själva begår brott och umgås med kriminella.

Ingen kan ha missat att regeringen och deras partner Sverigedemokraterna högprioriterar kampen mot kriminaliteten.

Enligt Ulf Kristerssons första regeringsförklaring är den en av de fyra viktigaste frågorna för Tidöpartierna.

– Kriminaliteten är systemhotande. Det skadar det förtroende och den tillit som det svenska samhället vilar på, och det är ett större hot mot samhällskontraktet än vad någon nu aktiv svensk politiker har upplevt, sade Kristersson när regeringen tillträdde i oktober 2022.


Därför borde Ulf Kristersson och hans inre kabinett vara bekymrade. Djupt betryckta.

Det är nämligen inte bara SD som har problem med gränsdragningen mot brottsligheten. Det gäller för de flesta av Tidöpartierna. Gränsen är tunn. Lövtunn.

Det handlar alltså inte bara om ledaren för det kriminella mc-gänget som var gäst på Jimmie Åkessons bröllop för några veckor sedan.

Åkesson har enligt egen utsago känt mannen i åtta år och regelbundet bjudit honom på sina fester, bland annat på den årliga surströmmingsskivan i trädgården.

Mc-mannen, som även varit med i Bandidos, var också gäst på Åkessons stabschefs bröllop. Han har dessutom kontakt med Mattias Karlsson, riksdagsledamot. Kontakterna kallas en säkerhetsrisk.

Andra i partiet hade mc-mannens cv klart för sig. Därför ska ingen lura i mig att Åkesson efter nära ett decenniums umgänge inte kände till vad han ägnar sig åt.


Men företrädare för partier i regeringsunderlaget umgås inte bara med personer kopplade till kriminalitet. De begår också själva brott.

Det mest kända exemplet är Ebba Busch (KD) som ett år innan hon blev vice statsminister och näringsminister erkände att hon gjort sig skyldig till grovt förtal. Att bli fälld för det brottet är mycket ovanligt, rentav svårt.

Den förtalade var juridiskt ombud för en man som Busch köpt en fastighet av. Efter erkännandet, som ledde till böter på 60 000 kronor och en avgift till Brottsofferfonden, sade Busch att hon erkänt ett brott ”som jag i själ och hjärta anser mig oskyldig till”.

Ett märkligt uttalande på alla sätt. EU, och Sverige som EU:s ordförande 2023, har kritiserat framför allt Ungern för att åsidosätta rättstatens principer.

Men vice statsministern har alltså en del problem själv med dem. Det normala är att man överklagar domar man tycker är fel. Inte trivialiserar dem.


Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson lämnade sin tjänst i januari 2023. Han hade gripits på bar gärning av Havs- och vattenmyndigheten sedan han tjuvfiskat utrotningshotad ål.

Ålfiske är förbjudet för fritidsfiskare sedan 2007 men Nilsson har fiskat ål många gånger sedan dess enligt honom själv på sociala medier. Nilsson anser sig slåss för den blekingska ålkulturen.

Det var dumt att tjuvfiska men ännu dummare att ljuga. Först för Havs- och vattenmyndigheten och sedan för polisen. Till sist erkände Nilsson. Straffet blev 38 800 kronor i böter.

Ulf Kristersson fick information om brottet när han anställde Nilsson. Sedan Nilsson sagt upp sig skrev Kristersson att det var tråkigt. Han tillade ”PM Nilsson kommer bli saknad”.

Det kan vara den enda brottsling Kristersson saknar.

En annan av Kristerssons närmaste medarbetare, statssekreterare Johan Jakobsson polisanmäldes av Värmdö kommun. Via flygfoton såg de att han förlängt sin brygga på en ö nära Sandhamn från åtta till 18 meter och breddat den med 1,5 meter utan lov. I efterhand fick Jakobsson dock bygglovet han aldrig sökt.


Anna Kinberg Batra ville bli statsminister (M). Kanske är det lika bra att det inte blev av. Efter bara ett år som Stockholms landshövding hade hon begått tre brott mot grundlagen enligt en utredning med stenhård kritik från justitieombudsmannen JO. Hon fick dock sparken från jobbet men behåller lönen.

Det här var ett urval. Om jag var Ulf Kristersson skulle jag som sagt vara dyster. Gränsen mellan statsledning och brott är lika tunn som den tunna blå linjen. Men det kanske bara är gängkriminalitet man ska bekämpa?


TRE SPANINGAR

 Liberalerna är inte bara riksdagens minsta parti. Det är också det som har minst antal medlemmar, strax under 10 000 enligt en undersökning gjord av Sveriges Television. Tappet de senaste fyra åren uppgår till nära trettio procent. Flest medlemmar har Socialdemokraterna, 78 000.

 I går var det två år sedan ledarna för M, L, KD och SD slöt Tidöavtalet på Tidö slott nära Västerås. Tre dagar senare valdes Ulf Kristersson (M) till statsminister av riksdagen. Dagen därpå presenterade han sin regering och läste upp sin regeringsförklaring. Tiden går kan man konstatera.

 Ardalan Shekarabi (S) fick nyligen kicken som vice ordförande i justitieutskottet och Socialdemokraternas talesperson i krimfrågor. Han ersätts av Teresa Carvalho. För den som funderat över orsaken kommer här mitt svar: Shekarabi anses vara för lös i köttet, för mesig mot kriminella.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.