Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

Ynkligt av S att svänga om anonyma vittnen

Teresa Carvalho, ny rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, tillsammans med partiledare Magdalena Andersson under pressträffen.

Även Socialdemokraterna vill nu slänga ut en grundläggande rättslig princip genom fönstret.

Men det finns ingen anledning att förvånas över att partiet vänder och säger ja till anonyma vittnen.

I en intervju i Expressen i går meddelade Teresa Carvalho, rättspolitisk talesperson för S, att partiet har tänkt om i en principiellt viktig straffrättslig fråga.

Det tidigare motståndet mot Tidöpartiernas förslag om anonyma vittnen i domstol överges.

Nu gör det stora oppositionspartiet i stället tumme upp, med ett kosmetiskt tillägg om att en sådan bestämmelse ska utvärderas efter en tid.

Så där låter det alltid då kontroversiella lagar smygs igenom. Det är bara under en begränsad tid, sedan ska det utredas om det blev bra, vi lovar.

Sanningen är att staten aldrig frånträder nyerövrat territorium: Så sent som häromdagen meddelade regeringen att den vill permanenta det femåriga försöket med hemlig dataavläsning, ett verktyg som det en gång i tiden var ett stort liv om.

Inte helt överraskande motiverar Carvalho partiets omsvängning om anonyma vittnen med ordmassor som svårligen låter sig beskrivas som någonting annat än kvalificerat nonsens.

Hon påpekar bland annat att regeringen tagit intryck av de synpunkter som exempelvis Lagrådet har haft på förslaget.

Det är i och för sig sant, men hon undanhåller en betydligt viktigare sanning i sitt resonemang.


Nämligen att Lagrådet avstyrkt dessa vittnen i kraftigast tänkbara ordalag.

”Anonyma vittnesmål har hittills varit främmande för den svenska rättsordningen”...”starka principiella betänkligheter”...”förslaget bör inte genomföras...”

Efter denna sågning la juristerna till att om nu eländet ändå ska bli verklighet, måste förändringar ske.

Den grundläggande anledningen till att även tunga remissinstanser stretar emot är att balansen i rättssalen ändras till den misstänktes nackdel.

Det är nämligen mycket svårt att försvara sig mot anonyma vittnen.

Vilket i sin tur innebär att domstolar inte kommer tillmäta bevisning av det slaget nämnvärd betydelse.

Detta är också skälet till att jämförbara länder som tillåter anonyma vittnen nästan aldrig använder verktyget. Det är helt enkelt värdelöst.

Det här vet politikerna. Att de ändå lanserar idiotier av detta slag beror på att väljarna förhoppningsvis blir imponerade.

I ljuset av detta var oddset för att Socialdemokraterna skulle svänga så lågt att den som spelat på det på sin höjd får pengarna tillbaka.

Krångel och hänvisning till rättssäkerhet går inte hem i vår tid, sådant får dammiga mumier till professorer i juridik ägna sig åt.


Att sossarna ligger nära Tidöpartierna i kriminalpolitiken är nu ingen nyhet.

De anonyma vittnena var fram tills nu en vattendelare. En annan var visitationszonerna, där partiet vill gå ännu längre än regeringen.

Det krävs ett lika starkt mikroskop som de som atomforskare använder för att i övrigt se skillnader på de stora elefanternas inställning till brott och straff.

Att det ligger till på detta vis är inte bra för Sverige. En gång i tiden, för många år sedan, fanns en viktig konflikt inom detta politikområde.

Å ena sidan Moderaterna som satsade på hårdare straff. Å andra sidan mjukare Socialdemokrater som betonade det förebyggande arbetet.

Två synsätt som båda hade goda poänger. I konflikten uppstod en dynamik som gjorde kriminalpolitiken intelligentare än vad den är i dag.

Det alternativ som numera erbjuds är Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Och vem lyssnar på dem i dessa frågor.

Teresa Carvalho utsågs för övrigt till ny talesperson för Socialdemokraterna för bara några veckor sedan.

I samband med att nyheten släpptes framträdde även företrädaren på positionen, Ardalan Shekarabi, som uppseendeväckande nog ännu visade sig vara vid liv.

Han har inte synts till i den kriminalpolitiska debatten och jag tog för givet att justitieminister Strömmer gjort pyttipanna av honom för länge sedan.

Nu har en ny sheriff presenterat sig. Förvänta er drag under galoscherna.