Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hedvig, Hillevi

Netanyahu går ständigt över nya gränser

Flera av de senaste dagarnas attacker visar att Israels premiärminister är beredd att kliva över ständigt nya gränser.

Att beskjuta FN-trupper för att få dem att överge sitt uppdrag är ett klart brott mot internationell rätt. Beskjutning av sjukhus och skolor hamnar oftast i samma kategori.

Känslan är att den senaste tidens israeliska framgångar i kriget mot Hamas och Hizbollah fått Benjamin Netanyahu att ta allt större risker och lyssna allt mindre på den internationella opinionen eller ens de få allierade som Israel har kvar.

Några saker sticker ut.

 Israels upprepade beskjutning av FN-trupperna, Unifil, som finns stationerade i södra Libanon.

FN är där på en fredsbevarande mission som beslutats av FN:s säkerhetsråd. Sådana beslut är bindande för alla medlemsstater.

Israel har visserligen sedan länge usla relationer med FN men det innebär inte att man kan strunta i FN:s säkerhetsråd.

Israel hävdar att beskjutningen av Unifil skett oavsiktligt.

Tillåt mig tvivla.

Om man får in direktträffar på FN:s högkvarter i Naqura i södra Libanon är det inte på grund av otur eller oskicklighet. Särskilt som Israel samtidigt som man säger att beskjutningen är oavsiktlig reser krav på att FN-styrkorna ska flytta på sig. Skotten är helt enkelt ett budskap till FN att de är oönskade.

Om Israel har synpunkter på FN-truppernas närvaro får man vända sig till säkerhetsrådet. Israel kan inte på eget bevåg tvinga bort FN-trupperna. Ett sådant agerande är ett klart brott mot internationell rätt.

Benjamin Netanyahu.

 Israels senaste attack mot al-Aqsa sjukhuset i Gaza.

Israel hävdar att målet var en kommandocentral för Hamas. Om någon sådan fanns är omöjligt att bedöma eftersom Israel inte släpper in utländska journalister i Gaza. Därför saknas oberoende ögon och öron.

Vad vi vet är att en rad civila som sökt skydd i området träffades vid attacken som dessutom utlöste en större brand bland plasttälten när människors gasoltuber som används för matlagning exploderade. Ett antal människor brändes levande, enligt flera vittnesuppgifter. Liknande bränder har uppkommit vid tidigare attacker i de tätbefolkade tältlägren.

Bara några timmar tidigare sköt Israel mot en skola i Nuseirat där minst 20 människor dödades.


Att skjuta mot sjukhus och skolor är ett krigsbrott. Undantag finns om det är uppenbart att fienden använder dessa lokaler för sin krigföring.

Israel har mer eller mindre rutinmässigt attackerat skolor och sjukhus under ett års krig. Varje gång motiverar Israel det med att dessa används av Hamas. Men sällan eller aldrig presenteras några konkreta bevis för att så verkligen är fallet.

Sjukhus och skolor har i praktiken slutat fungera och istället blivit platser dit civilbefolkningen sökt sig för att få skydd.

Jag tvivlar inte på att Hamas vid tillfällen gömmer sig på skolor och sjukhus och i praktiken använder den palestinska befolkningen som mänskliga sköldar. Gruppen struntar i befolkningens väl och ve.

En byggnad i Gaza City som totalförstörts i en israelisk attack.

Men Israel måste rimligen också ta hänsyn till den civilbefolkning som slagit läger runt dessa platser efter att Israel förvandlats deras ordinarie bostäder till grus. De har helt enkelt ingenstans att ta vägen. I många fall har den israeliska armén uppmanat dem att bege sig dit.

Hur många civila dödsoffer tycker Israel att omvärlden ska acceptera för att man kanske lyckas döda någon Hamas-man? Hur många är man själva beredda att godta som Mellanösterns enda demokrati?

I en kommande FN-rapport vars slutsatser redan blivit kända anklagas Israel för att begå krigsbrott i Gaza. FN-undersökningen ledd av Navi Pillay, den tidigare chefen för FN:s flyktingorgan UNHCR hävdar att Israel medvetet slår sönder hälsovårdens infrastruktur i Gaza. En stor del av sjukhusen och hälsocentren fungerar inte längre. Ambulanser och sjukhuspersonal attackeras regelbundet.

Israel reagerar som vanligt på kritiken. I våldsamma verbala utfall anklagar man rapportförfattarna för att vara partiska. Det finns inte en tillstymmelse till eftertanke eller medgivande att man kanske begått några fel.

Det är bara att konstatera att medan Israel tycker att de skyddar civila så gott det går är till och med de flesta av Israels allierade av motsatt uppfattning.

António Guterres, generalsekreterare för FN.


Israel har dessutom tagit det unika beslutet att förklara FN:s generalsekreterare António Guterres för ”persona non grata”. En diplomatisk term för att han inte är välkommen att besöka Israel.

Att bannlysa chefen för världsorganisationen är extremt anmärkningsvärt och bidrar till att ytterligare isolera Israel på den internationella arenan.

Israel säger sig efter ett drygt ett års krig i Gaza ha slagit ut en stor del av den terrorstämplade gruppens styrkor. Men det mesta tyder på att en majoritet av de över 40 000 döda i Gaza är civilbefolkning. Bland dem 11 000 barn.


Den fulla vidden av Israels krigföring kommer inte att blottläggas förrän utländska journalister släpps in i enklaven. Men redan satellitbilderna visar att två tredjedelar av alla byggnader är förstörda eller skadade.

En krigföring som Israel nu upprepar mot Hizbollah i Libanon och där man vill bli av med de enda oberoende ögon och öron omvärlden har i form av FN-trupperna.