Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Antonia, Toini

USA hotar dra in militärt stöd till Israel

Publicerad 2024-10-15 16.23

En egyptisk lastbil på väg mot Gaza. Arkivbild.

USA uppmanar Israel att förbättra den humanitära situationen i Gaza inom 30 dagar – annars riskerar det militära stödet till landet påverkas.

FN varnade på tisdagen för att de nuvarande restriktionerna på nödhjälp till Gaza är de mest omfattande sedan kriget mellan Israel och Hamas startade. Enligt FN:s barnrättsorgan Unicef har inga lastbilar med hjälp tillåtits komma in under flera av den gångna veckans dagar.

Svårigheterna med att få in nödhjälp i Gaza har nu fått den amerikanska regeringen att kräva åtgärder av Israel.

Punktlista

I ett brev från USA:s utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin uppmanas Israel att förbättra den humanitära situationen inom 30 dagar – annars finns risk för att det militära stödet från USA påverkas. Brevet är ställt till de israeliska ministrarna Yoav Gallant och Ron Dermer.

Bland annat kräver den amerikanska regeringen att minst 350 lastbilar med hjälp dagligen ska släppas in i Gaza. Bland punkterna i brevet finns även krav på att hjälporganisationer ska få kontinuerlig tillgång till norra Gaza.

De amerikanska ministrarna hänvisar till en lag som enligt dem, handlar om att mottagare av militärt stöd från USA inte får hindra amerikansk nödhjälp.

Matthew Miller, talesperson vid det amerikanska utrikesdepartementet, säger att den nödhjälp som når fram till Gaza har ”minskat med över 50 procent”.

– Vår förhoppning är att Israel kommer att göra de förändringar som vi har beskrivit och som vi har rekommenderat, och som ett resultat av dessa förändringar kommer det att bli en dramatisk ökning av det humanitära biståndet, säger han.

FN: Allt värre situation

James Elder, som är talesperson vid Unicef, uppger att det för närvarande finns ett ”desperat behov” av att öka mängden nödhjälp till Gaza.

– Augusti var den månad då minst humanitär hjälp kom in i Gazaremsan under en hel månad sedan kriget bröt ut. Vi ser nu vad som förmodligen är de värsta restriktionerna vi har sett för humanitär nödhjälp, någonsin, säger han.

Enligt Unicef har ingen nödhjälp i form av mat kommit in över huvud tagit i den delen av Gaza under oktober månad.