Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Ny evakueringsorder för norra Gaza

Publicerad 2024-10-12 12.23

Förstörda byggnader i Jabalia. Bilden är från i onsdags.

Israels militär förnyar sin order om att palestinier i norra Gaza ska lämna sina hem och flyktingläger.

Samtidigt uppges minst 20 personer ha dödats i en attack i ett flyktingläger på fredagen, enligt det Hamaskontrollerade hälsodepartementet.

Den israeliska militären uppmanar människor att lämna området Sheikh Radwan i Gaza stad samt områden i och nära staden Jabalia i norra Gaza, där flera omfattande räder har genomförts under kriget. De flesta striderna den senaste veckan har förts i och nära tätbefolkade Jabalia.

På fredagen dödades minst 20 personer i staden till följd av ett israeliskt luftangrepp mot en byggnad i ett flyktingläger. Flera av kropparna hittades bland rasmassorna på lördagsmorgonen och ytterligare personer saknas, enligt hälsodepartementet i Gaza, som styrs av Hamas.

Den israeliska militärens talesperson Avichay Adraee uppmanar i ett inlägg på X människor att bege sig söderut till redan överfulla Muwasi, där den israeliska militären har inrättat en humanitär zon.

Ingen mat har kommit in i Gaza sedan den 1 oktober, uppger FN:s livsmedelsprogram WFP, som varnar för att Israels markoffensiv har en katastrofal inverkan på livsmedelssäkerheten för tusentals familjer.

– Norra delen är i princip avskuren och vi kan inte göra insatser där, säger Antoine Renard vid WFP.

Militären har även beordrat en evakuering av patienter och vårdpersonal från de tre största sjukhusen i norra Gaza.

Israel ligger i krig med både terrorstämplade Hamas i Gaza och Hamas allierade Hizbollah i Libanon.