Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Kommitténs svar till Åkesson: ”Förstår inte”

Uppdaterad 01.45 | Publicerad 00.55

Svenska kommittén mot antisemitism har riktat hård kritik mot SD och pekat ut flera toppnamn.

I SVT:s partiledardebatt avfärdades det av Jimmie Åkesson som ”en partsinlaga”.

– Jag förstår inte uttrycket. Det här är allmänt dokumenterat. Det finns där för var och en som kan läsa och lyssna, säger kommitténs ordförande Ulrika Knutson.

När partiledarna på söndagskvällen drabbade samman i SVT:s direktsända debatt handlade ett avsnitt om antisemitism. Jimmie Åkesson (SD) gick till hårt angrepp på Nooshi Dadgostar (V).

– Vänsterpartiet har ju gigantiska problem med detta och det är inte bara det här fåtalet personer som man nu har agerat mot. Kan man, måste jag fråga Nooshi Dadgostar, vara medlem i Vänsterpartiet om man hyser den sortens uppfattningar, att Israel ska utplånas som stat, för det är väldigt många vänsterpartister som ger uttryck för det i olika sammanhang, sa han.

– Det har inte du någon som helst aning om. Du vet ingenting om oss. Det där är ju bara struntprat. Självklart kan man inte vara det, svarade V-ledaren och inledde ett resonemang om regeringens syn på den pågående konflikten i Mellanöstern.

– Amen kom igen nu, sa Åkesson och skrattade.

Efter en stunds oreda där de pratade i munnen på varandra fortsatte han:

– Men snälla, prata inte bort detta nu. Kan man företräda Vänsterpartiet med de här åsikterna?

– Nej, det kan man inte, svarade Dadgostar.

– Så då kommer du att vidta åtgärder mot dom i Vänsterpartiet som..., sa Åkesson.

– Det har vi gjort, sa Dadgostar.

Jimmie Åkesson på väg in till partiledardebatten i SVT på söndagskvällen.

Fick kritik från organisation

Ungefär likadant lät det i partiledardebatten i riksdagen för en månad sedan. Efter den sammandrabbningen fick Sverigedemokraterna skarp kritik av SKMA, Svenska kommittén mot antisemitism.

”Åkesson leder ett parti som inte bara har rötter i nazismen utan som även i dag inbegriper en rad företrädare på olika nivåer som givit uttryck för antisemitism. Under åren har mängder av SD-politiker som spridit fördomar och hat mot judar avslöjats i mediala granskningar. Vissa har partiet sett sig nödgat att utesluta, men andra har fått stanna”, skrev organisationen i ett uttalande den 13 september.

SKMA presenterar sig som religiöst och politiskt obunden och ingår som en av tre judiska företrädare i regeringens arbetsgrupp ”Samling för judiskt liv” som sjösattes i januari förra året.

I inlägget från september pekar organisationen ut flera SD-företrädare med namn.

”Några av dem som uttryckt misstro och fientlighet mot judar eller appellerat till antisemitiskt färgade konspirationsteorier har även belönats med tunga poster. Till de senare hör till exempel Björn Söder, tidigare talman i riksdagen och i dag ordförande för den svenska OSSE-delegationen, Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet och Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson. Ett annat exempel är Jörgen Fogelklou, gruppledare för SD i Göteborg, som med mycket stor sannolikhet stod bakom ett grovt antisemitiskt konto på Flashback”, skrev SKMA.

Kommittén tog också upp att sanktioner mot SD-tjänstemän som sprider judehat tycks vara ovanliga. Som ett exempel nämns partiprofilen Rebecka Fallenkvist som på valnatten 2022 sa ”

helg segerEnligt SKMA en variant på det nazistiska slagordet "hell seger".” i en tv-intervju och några veckor senare hånade Anne Frank som ”kåtheten själv” i sociala medier.

Fallenkvist togs ur tjänst från sin roll som programledare i SD:s tv-kanal Riks men fick i stället ett nytt jobb på partiets riksdagskansli, konstaterar SKMA.

Ulf Kristersson (M), Oscar Sjöstedt (SD), Richard Jomshof (SD) och Björn Söder (SD).

Konfronterades i studion

På söndagskvällen, efter ordbråket med Nooshi Dadgostar, konfronterades Jimmie Åkesson med SKMA:s kritik av SVT:s båda programledare.

– Har ni på samma sätt som du anklagar Vänsterpartiet för ett problem med antisemitism i ert parti? frågade Camilla Kvartoft.

– Nej, vi har inget sådant problem i vårt parti. Vi är väl, skulle jag vilja påstå, dessutom det kanske mest Israelvänliga partiet i Sveriges riksdag. Det där är ju en partsinlaga, skulle jag kalla det för. Till skillnad från den allmänna bilden av Vänsterpartiet som man själva sätter i olika typer av demonstrationståg.

Kvartofts kollega Anders Holmberg bröt in:

– Får jag bara fråga: En partsinlaga från Svenska kommittén mot antisemitism? Du håller inte med dom?

– Jag håller inte med om det överhuvudtaget. Det finns inget som helst utrymme för det i mitt parti. De exempel jag har sett, de är ganska bisarra exempel som inte har någonting med antisemitism att göra överhuvudtaget, svarade Åkesson.

”Är allmänt dokumenterat”

Ordet partsinlaga är i grunden en juridisk term som avser en skrivelse till en domstol. Det används även mer allmänt, och inte sällan kritiskt, om uttalanden från någon som själv är inblandad i något.

SKMA:s ordförande Ulrika Knutson ställer sig frågande till Jimmie Åkesson ordval.

– Jag förstår inte uttrycket. Det här är allmänt dokumenterat. Det finns för var och en som kan läsa och lyssna, sa hon till Aftonbladet efter debatten.

Hon ville inte utveckla sin syn på diskussionerna i SVT-studion, men bekräftade att kommittén står fast vid sina ståndpunkter kring antisemitismen i SD:

– Vi har sagt vad vi anser. Det är noga studerat och dokumenterat.

Ulrika Knutson, kommitténs ordförande.

Åkesson: ”Felaktiga tolkningar”

Efter debatten i tv-huset frågade Aftonbladet Jimmie Åkesson vad han menade med ordet ”partsinlaga”.

– Jag menade precis det, sa han.

I nästa mening tycktes han samtidigt erkänna att han inte har läst organisations uttalande i september där hans partikolleger namnges.

– Jag har inte närmare studerat deras inlägg i den debatten, men jag vet ju vad de har sagt i olika sammanhang och det bygger ju på helt felaktiga tolkningar av vår politik där vi på olika sätt vill främja judiskt liv, sa han.

Åkesson fortsatte med att ge exempel på hur han menar att SKMA har missförstått SD.

– Vi ställer assimileringskrav på invandrare, men vi är också väldigt tydliga med att det inte gäller de nationella minoriteterna, till exempel den judiska, och det har de då tolkat som att man inte kan vara svensk om man är jude. Det är alltså inte sant. Det är den typen av saker som jag vänder mig emot. De har säkert sina skäl, jag vet inte, men jag köper inte den typen av resonemang.

Samtidigt säger du att antisemitismen är ett ”importerat problem”. Hur trovärdigt är det när Sverigedemokraterna också har haft problem med antisemitism historiskt? Det måste du väl ändå erkänna?

– Det har funnits individer, säkert, som har varit antisemiter i vårt parti och det har säkert i partiets historia vid olika tillfällen yttrats antisemitiska uppfattningar av enskilda. Sverigedemokraterna, vill jag påstå, är väl det mest Israelvänliga partiet i Sveriges riksdag i dag, sa Åkesson.

Han tog sedan upp det arbete som den SD-stödda regeringen gör för att motverka antisemitism, något som alltså inkluderar samarbete med just SKMA.

– Tillsammans med regeringen har vi gjort olika saker, dels för att skydda den judiska minoriteten från de här hoten som finns. Vi har vidtagit åtgärder för att stärka möjligheterna till judiskt liv i Sverige. Någon antisemitism finns inte i Sverigedemokraterna överhuvudtaget. Tvärtom, skulle jag säga.