Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Efter skandalhösten – partiledarna i tv-debatt

Publicerad 2024-10-13 13.14

S-ledaren Magdalena Andersson, SD-ledaren Jimmie Åkesson, V-ledaren Nooshi Dadgostar och M-ledaren, statsminister Ulf Kristersson, har tvingats krishantera under hösten.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kan räkna med hårda angrepp i kvällens partiledardebatt för att en av hans bröllopsgäster kopplas till ett kriminellt mc-gäng.

Men fler partiledare har tvingats krishantera under hösten – för aggressiv lotteriförsäljning, antisemitism och en sparkad landshövding.

Klockan 20 drabbar partiledarna samman i SVT:s Agendastudio. Ämnena som ska debatteras är skatter och bidrag, antisemitism och islamofobi, unga kriminella samt kärnkraft och vindkraft.

Men debatten lär också präglas av de politiska skandaler som kantat hösten.

Senast i raden är avslöjandet att en av gästerna på Jimmie Åkessons bröllop har en ledarposition i mc-gänget Comanches, som polisen bedömer som ett kriminellt nätverk.

Åkesson har sagt att han inte känt till mannens gängkoppling, då hade han inte fått komma.

Extra känsligt

Det har också kommit fram att det finns SD-företrädare i landet som har koppling till mc-gäng och till exempel stödjer Hells Angels. Nu öppnar SD för att utesluta sådana medlemmar.

Frågan är extra känslig för SD som har kampen mot gängkriminalitet som en av sina mest prioriterade frågor.

En annan partiledare som har en besvärande skandal med sig till kvällens debatt är S-ledaren Magdalena Andersson. Partiets försäljning av lotter via ett telemarketingbolag har stoppats efter uppgifter om aggressiva försäljningsmetoder inriktade på äldre personer.

Även Vänsterledaren Nooshi Dadgostar kan få det svettigt när antisemitism och islamofobi ska debatteras. Flera lokala V-politiker har spridit antisemitiska budskap och uttalat stöd för terroristorganisationer i pro-palestinska demonstrationer och sociala medier.

Partiet har satt igång flera uteslutningsärenden, men partiledningen har ändå fått kritik för att agera långsamt och inte tillräckligt kraftfullt.

Slå tillbaka

Kanske kan Dadgostar slå tillbaka mot SD och regeringspartierna genom att ta upp att SD-toppen Rickard Jomshof, justitieutskottets ordförande, spridit bilder som anmälts för att vara hets mot folkgrupp.

I den stora mängd händelser som skapat rubriker under hösten finns också att den förra Moderatledaren Anna Kinberg Batra fick sparken som landshövding i Stockholm efter hård JO-kritik. Helt enligt reglerna får hon dock behålla sin anställning – och lön – i regeringskansliet. Denna praxis sticker i ögonen hos många och Kristersson har sagt att han nu vill se över reglerna.

Följ ämnen i artikeln