Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stellan

Kristersson: Gängkoppling inte skadat samarbete

Publicerad 2024-10-13 19.50

Avslöjandet att SD-ledaren haft en bröllopsgäst med en ledarposition i ett kriminellt nätverk fick stort fokus när partiledarna anlände inför debatten.

Det är stort fokus på Jimmie Åkessons (SD) bröllop när partiledarna möter journalister inför söndagens debatt i SVT:s Agenda. Det gäller avslöjandet att en av bröllopsgästerna har en ledarposition i mc-gänget Comanches, som polisen bedömer som ett kriminellt nätverk.

Enligt Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson behöver statsminister Ulf Kristersson (M) garantera att det inte finns gängkopplingar i hans direkta närhet.

– Det största partiet i regeringsunderlaget avslöjats inte bara med att det har varit en ledare för ett kriminellt gäng på Jimmie Åkessons bröllop, säger hon.

Även V-ledaren Nooshi Dadgostar ställer krav på Ulf Kristersson.

– Det är extremt allvarligt och Kristersson kommer i dag att behöva svara på vad han ska göra för att stoppa detta.

M: Inte påverkat samarbetet

SD-ledaren försvarar sig och säger att partiet är det som arbetar hårdast mot gängkriminaliteten.

– Det finns gängkriminalitet i samhället. Vi är det parti som allra hårdast har velat bekämpa det. Det fortsätter vi att göra inom ramen för samarbetet med regeringen, säger Jimmie Åkesson.

Avslöjandet är dock inget som påverkat Tidösamarbetet enligt statsminister Ulf Kristersson (M).

Även Socialdemokraterna behöver ”städa upp i sina egna hus” efter avslöjandet om hur försäljningen av S-lotter, säger Kristersson.

– Det är mycket kastande av sten i glashus just nu när största oppositionspartiet själva använder gängkriminella för att sälja lotter.

Busch: Nog med frågor

Inte alla politiker roades dock av ämnet. Ebba Busch (KD) framhåller att Åkesson är partiledare för SD, inte hon, och att det räcker med frågor om bröllopet:

– Jag tror att nu har vi svarat nog på frågor om det här. Finns det någon annan fråga? Nej då går vi vidare.