Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Ebba Busch om Åkesson: ”Hade jag känt till det hade jag inte varit där”

Uppdaterad 12.14 | Publicerad 10.30

Ebba Busch fick ingen information om att mc-presidenten Robert Hedarv skulle vara en av gästerna på Jimmie Åkessons bröllop.

KD-ledaren förutsätter nu att Sverigedemokraterna utvärderar händelsen.

– Hade jag känt till det hade jag inte varit där, säger KD-ledaren.

KD-ledaren Ebba Busch kommenterar nu turerna kring den uppmärksammade bröllopsgästen Robert Hedarv, president i mc-gänget Comanches.

Busch var den enda partiledaren som deltog på Jimmie Åkesson bröllop - någon information om att Hedarv skulle vara hade hon inte fått på förhand.

– Jag kände inte till det, hade jag känt till det hade jag inte varit där, säger hon i samband med ett intervjutillfälle i riksdagen.

Hon tillägger att det som uppkommit är allvarligt och att hennes inställning är glasklar: man ska inte ha samröre med kriminella. Hon säger att hon förutsätter att Sverigedemokraterna utvärderar händelsen.

På frågan om hon hade velat ha information från Säpo i förväg svarar hon:

– Det var inte information som jag hade. Hade jag haft informationen hade jag agerat annorlunda. Frågorna behöver ställas till brudparet. Åkesson har själv sagt att han inte kände till detta och att personen inte hade varit välkommen om han känt till det.

Finns det något du är kritisk till i hur SD har hanterat det här?

– Jag har tackat ja till att vara med på en jobbkollegas bröllop. För mig var det väldigt hedersamt att vara med när två människor gör den största kärleksmanifestationen man kan göra. Det är det jag har tackat ja till.

Ser du någon brist i säkerhetsarrangemanget på bröllopet?

– Jag är fel person att göra den utvärderingen, jag är inte ansvarig för säkerheten, vare sig i Sverige eller på bröllopet. 

Du är ju vice statsminister och var där?

– Jag har varit mycket tydlig med att om jag hade vetat om att den personen skulle närvara hade jag inte varit där. Åkesson har varit tydlig med att hade han vetat om att personen hade den här typen av kopplingar så hade han inte varit där. 

SD larmades redan i maj om att personen skulle på bröllopet, hur ser du på det?

– Det är frågor som behöver ställas till Sverigedemokraterna och brudparet, det är information som jag inte hade. 

Ebba Busch frågas ut om mc-toppen på Jimmie Åkessons bröllop.

Följ ämnen i artikeln