Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Intern kritik mot SD efter mc-presidentens närvaro på Åkessons bröllop: 'Ett misslyckande'

Publicerad 2024-10-08 21.46

Intern kritik riktas nu mot Sverigedemokraterna efter uppståndelsen kring mc-presidenten som var gäst på Åkessons bröllop.

Flera sverigedemokrater säger till Svenska Dagbladet att det är ”ett misslyckande”.

– Man måste kunna kräva att vi har bättre koll vem som dyker upp i sådana här sammanhang, säger SD-toppen Magnus Olsson till tidningen.

Robert Hedarv har en ledarposition i mc-gänget Comanches och var inbjuden till Jimmie Åkessons bröllop som respektive. Åkesson har benämnt det som ett ”ärligt misstag” och att de bara är ytligt bekanta, trots att Hedarv varit på flera av Åkessons privata fester sen 2016.

Samtidigt skriver partitopparna Richard Jomshof och Mattias Karlsson att de båda kände till Hedarvs koppling till mc-gänget. Även partiets pressavdelning visste om det, men ingen av parterna säger sig ha delat informationen med Åkesson.

Här finns mc-klubbarna i Sverige: ”Ökad risk”


SD-toppen Magnus Olsson säger till SvD att det hela är ett misslyckande och att mc-ledaren aldrig skulle ha varit på bröllopet.

– Oavsett vad det är så håller det inte längre. Vi är ett stort parti nu och aspirerar på att leda landet, man måste kunna kräva att vi har bättre koll vem som dyker upp i sådana här sammanhang. Det är att bjuda in till självmål. Det är trist och onödigt, säger Magnus Olsson till SvD.

Magnus Olsson (SD).

”Inget missnöje mot Åkesson”

Magnus Olsson visste däremot inte heller om Hedarvs mc-kopplingar, menar han. Men säger att partiledaren Åkesson inte ska behöva ta nåt ansvar för att Hedarv var gäst på bröllopet.

– Jag har säkert träffat på honom i flera festliga sammanhang, jag har också varit vän med honom på Facebook, men jag känner honom inte. Ska man peka finger åt någon här, så tycker jag att det är han själv och hans fru som borde förstått detta, säger Magnus Olsson till tidningen.

Han menar också att det kan skada partiets förtroende i frågor kopplade till organiserad brottslighet initialt, men att det är något som inte kommer påverka i det långa loppet. Något som andra SD-källor håller med om, enligt SvD.

Magnus Olsson menar också att det inte finns något missnöje riktat mot Åkesson.

– Jag tror snarare att irritationen internt riktas mot andra, jag får ingen känsla av att den riktas mot Jimmie. Han säger att han inte visste, och då litar jag på det.

Kritik mot makarna Hedarv

Källor inom SD uppger också för Expressen att skulden på läggs på Hedarv och hans sällskap.

– Ingen kan ha koll på allas plus en på en sån jättefest, säger en SD-källa till tidningen.

Andra källor menar att de aldrig borde ha dykt upp alls på bröllopet.

– Jimmie var, vet jag, oerhört stressad innan bröllopet för att allting skulle bli bra. Jag är helt övertygad om att han inte hade koll på gästlistan. Och att ingen annan hade det heller, säger Emil Eneblad, Ungsvenskarnas ordförande, till Expressen.

Emil Eneblad, ungdomsförbundet Ungsvenskarnas ordförande.

”Kunde fört informationen vidare”

Enligt källor till GP är det också partikamraten Mattias Karlsson som fått intern kritik för att inte ha berättat det hand visste om Hedarv för Åkesson.

Jörgen Fogelklou, sverigedemokratiskt oppositionsråd i Göteborg, var med på bröllopet där den berörda mc-toppen deltog.

– Jag förstår att media skriver om det här. Det ser inte bra ut om en gängkriminell är på en privat fest med statsråd och den högsta partiledningen, säger han till tidningen.