Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Åkesson om mc-presidenten: Ytlig bekant

Uppdaterad 11.46 | Publicerad 07.17

Mc-presidenten Robert Hedarv har synts på flera mingelbilder med Jimmie Åkesson och varit på flera fester tillsammans med SD-ledaren.

Det säger Åkesson i P1 Morgon.

– Det är en ytlig bekantskap, säger Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson:

– Han lever sedan några år tillbaka tillsammans med en gammal vän och kollega och det är den relationen som finns. Det är en ytlig bekantskap som innebär att vi har setts några gånger i samband med sociala tillställningar där han har varit tillsammans med sin fru och mer än så är inte vår relation, säger Åkesson i P1 Morgon.

Han fortsätter:

– Jag köper inte att jag känner den här personen det är hans fru som jag känner sedan 25 år tillbaka, säger Åkesson. 

Jimmie Åkesson tillsammans med Robert Hedarv, ledare för det kriminella mc-gänget Comanches. Gänget är förbjudet i Danmark.

Mc-gänget Comanches i konflikt med Ismail Abdo

Förflutet i Bandidos

Jimmie Åkesson påstår att han bara är ”ytligt” bekant med Comanches-presidenten Robert Hedarv. Men Aftonbladets granskning visar att Hedarv – med förflutet i Bandidos – under många år bjudits in till Åkessons privata ”glitterfester” och surströmmingsskivor.

Åkesson säger i intervjun med P1 att det är ett misslyckande att informationen om Robert Hedarv, som fanns i partiet inte nådde Jimmie Åkesson.

– Att det här skedde är naturligtvis gravt olyckligt. Det är klart att med facit i hand känner jag ett otroligt ansvar för att den här personen var på mitt bröllop. Hade jag känt till de här kopplingarna hade han inte varit där. Nu gjorde jag inte det och det var väldigt beklagligt, säger Åkesson.

Åkesson: Ser ingen säkerhetsrisk

Själv anser Jimmie Åkesson att det inte finns någon säkerhetsrisk att Robert Hedarv cirkulerar i samma kretsar.

– Det finns väl ingen större risk i det. Hade det varit att det var något försök till infiltration från den organiserade brottsligheten så måste man nog konstatera att de har lyckats väldigt dåligt med tanke på vilken syn jag och Sverigedemokraterna har på organiserad brottslighet, säger Åkesson.

Åkesson fick även frågan varför det blivit ett problem att Hedarv var på Jimmie Åkessons bröllop om han inte ser någon risk med det.

– Jag har svårt att se en särskild risk vid det enskilda tillfället, jag har svårt att se någon risk för infiltration. Det är inte så att Sverigedemokraterna låter sig påverkas i sin uppfattning på något sätt om den organiserade brottsligheten på grund av att en sådan person finns där. Men det är klart olämpligt att en sådan person existerar på bröllopet, säger Jimmie Åkesson.

Robert Hedarv har pekats ut för att ha en ledande position i det kriminella mc-gänget Comanches. Ett kriminellt nätverk som även finns i Danmark där det är förbjudet.

Comanches var i somras i konflikt med den internationellt efterlyste svenska gängledaren och tidigare Foxtrottoppen Ismail Abdo. En konflikt som eskalerade och bland annat ledde till att flera unga svenska torpeder skickades över Öresundsbron för att begå våldsbrott i Danmark.

Följ ämnen i artikeln