Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

S-toppen tar ut statlig inkomstgaranti – trots fet ambassadörslön

Publicerad 05.37

Sveriges USA-ambassadör Urban Ahlin på Sverigebesök i augusti i år.

Trots en lön på över 100 000 kronor i månaden tar Sveriges ambassadör i Washington DC, Urban Ahlin, ut inkomstgaranti från riksdagen.

Under 2024 får skattebetalarna betala ut 41 000 kronor extra i månaden till Urban Ahlin.

Den tidigare S-toppen meddelar att han följer de regler som gäller.

Urban Ahlin (S) kom in i riksdagen 1994 och satt på posten som ledamot fram till 2019. Då hade han bland annat innehaft den ärorika rollen som riksdagens talman under mandatperioden 2014 till 2018.

Men 2019 slog den förre S-toppen in på en ny bana när han blev utsedd till Sveriges ambassadör i Kanada. I augusti tog Urban Ahlin nästa steg i karriären när han tilldelades det mycket prestigefyllda jobbet som ambassadör i USA:s maktcenter Washington DC.

Ambassadöryrket är välbetalt. Enligt Urban Ahlins anställningsavtal på utrikesdepartementet får han ut en grundlön på 96 000 kronor i månaden.

Utöver den fina lönen får ambassadören också lönetillägg på cirka 11 000 kronor. Tillkommer gör även fri bostad och två fria resor tur och retur till Sverige per år.

Då nyutnämnde talmannen Andreas Norlén avtäcker porträttet av sin företrädare Urban Ahlin.

2,4 miljoner kronor av staten – trots lön

Trots den höga lönen med förmåner har Urban Ahlin valt att även ta ut ersättning från staten genom den inkomstgaranti som han har rätt till efter åren i riksdagen.

Enligt beslut från Statens tjänstepensionsverk, SPV, som Aftonbladet har tagit del av får Urban Ahlin ut 41 000 kronor i månaden från staten under 2024. Utslaget på hela året ska Urban Ahlin få utbetalat drygt 492 000 kronor.

Och mellan åren 2018 till 2023 beslutade SPV om ersättningar till Urban Ahlin på nästan 2,4 miljoner kronor.

”Följer det regelverk som finns”

Miljonerna är statlig ersättning som Urban Ahlin alltså fått ut utöver sin ambassadörslön. Beslutet att ge honom ersättning löper fram till 2029, enligt SPV:s underlag.

Aftonbladet har sökt Urban Ahlin som återkommer via mejl.

”Jag följer det regelverk som finns vad gäller inkomstgaranti”, svarar Urban Ahlin på frågan om varför han tar ut den statliga ersättningen, trots att han uppbär lön från utrikesdepartementet.

”House of Sweden” i Washington DC som bland annat inrymmer svenska ambassaden.

I dagsläget finns det flera före detta riksdagsledamöter som arbetar som ambassadörer. En av dem är tidigare L-ledaren Jan Björklund, som är ambassadör i Rom, Italien. Men Jan Björklund har inte ansökt om inkomstgaranti och inga utbetalningar har skett till den tidigare L-toppen, enligt SPV.

Inte heller den nyutnämnde ambassadören i Danmark, Hans Wallmark (M), har ansökt om ersättning.

S-kollegan om extrapengarna: ”Har aldrig varit aktuellt för mig”

Urban Ahlins tidigare partikollega Håkan Juholt är numera ambassadör i Sydafrika. Innan dess var han ambassadör på Island. Inte heller Håkan Juholt har valt att plocka ut ersättning utöver ambassadörslönen.

– Att ta ut ersättning trots att jag har ett nytt uppdrag och arbete, har aldrig varit aktuellt för mig, säger Håkan Juholt.

Håkan Juholt under sin tid på Island. Han har valt att inte ta ut någon garantilön utöver ambassadörslönen.

Juholt säger vidare att han står bakom systemet med ersättning till avgående riksdagsledamöter. Dels för att ge ledamöter möjlighet att inte gå direkt till företag där de kan utnyttja de specifika kompetenser som det politiska uppdraget har gett dem och dels för att riksdagsledamöter ska kunna ge uttryck för kontroversiella åsikter utan att sedan stå utan inkomster.

– Omställningsstödet är på så sätt en försäkring för att vi har ledamöter som vågar göra sin röst hörd i trygghet om att det finns ett ekonomiskt stöd efter avslutat uppdrag.

– Sen kan det diskuteras hur länge det ska gälla, men principen försvarar jag.