Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Mc-presidenten om relationen till Åkesson: ”Var går gränsen för vänner egentligen?”

Uppdaterad 19.34 | Publicerad 18.38

Jimmie Åkesson och Comanches-presidenten Robert Hedarv, som även var bjuden på hans bröllop i slutet av september.

Mc-presidenten Robert Hedarv bedömdes 2015 ha kopplingar till grovt organiserad brottslighet.

Ett år senare träffade han Jimmie Åkesson för första gången – och blev återkommande bjuden till privata fester.

– Även om vi syns på samma bilder är det ju inte som att vi står och kramar om varandra, säger Hedarv om sin relation till SD-ledaren.

Robert Hedarv är klädd i smoking när han med sin fru poserar på väg in till SD:s galamiddag på anrika Grand Hotel i Stockholm.

Det är november 2016 och han kommer snart att träffa Jimmie Åkesson för första gången.

– Jag minns bara att det en middag och tal och så sa vi väl hej till folk vid bordet. Det jag minns av det var att det var enorma skriverier om att Grand Hotel hyrt ut lokalerna till SD, säger Robert Hedarv.

Mc-gänget Comanches i konflikt med Ismail Abdo


Comanches är relativt nyetablerade i Sverige, men har sedan tidigare varit framträdande i Danmark där man bland annat legat i konflikt med gängledaren Ismail Abdo.

Året innan hade Kriminalvårdens säkerhetsorganisation skrivit ett yttrande om mc-presidenten, då han var misstänkt för medhjälp till grova finansiella brott, något han åtalades för men senare friades för i såväl tings- som hovrätt.

I yttrandet framgår att han under fyra år varit medlem i Bandidos, innan han gick ur klubben 2012.

Vidare beskrivs att han bedöms ”relaterad till den grova organiserade brottsligheten”.

”Inte ens ytligt bekanta”

För Aftonbladet utvecklar Robert Hedarv hur han ser på sin relation till Åkesson, och om att han utpekats som ledare för en kriminell organisation.

– Vi är inte ens ytligt bekanta. Vi har träffats kanske tre, fyra gånger.

Men du har ju varit inbjuden hem till honom?

– Jag var på fest i hans trädgård en gång för längesedan. Det var så långt innan detta så det kan inte ens associeras med det här. Klubben var inte ens påtänkt på den tiden, säger Robert Hedarv.

Han syftar på suströmmingsskivan 2018, då temat var ”Har du varit hos frissan?” och Hedarv själv bar en stor lila peruk. På gruppbilder från samma fest syns även Jimmie Åkesson, iklädd blå hawaiiskjorta, solglasögon och ljusblå peruk.

Men du har ju även varit på ”glitterfester” som också är Åkessons privata fester?

– Jag har ingen kommentar till det, säger Hedarv.

Men det är väl inte något enstaka tillfälle när det är privata fester och även bröllop?

– Bröllopet där var jag bjuden som en plus en, det var inte min privata inbjudan. Det blir fel när det sägs att jag blivit personligt inbjuden, för så var det inte.

Här finns mc-klubbarna i Sverige: ”Ökad risk”


Jimmie Åkesson.

På frågan om han bott hos Jimmie Åkessons nära anhöriga under besök i Sölvesborg nekar först Hedarv och menar att de bott på camping.

Men på inlägg i sociala medier nämns övernattningarna upprepade gånger.

– Jo, men vad har det med Comanches att göra, var vi bor?

Det säger ju något om ni är nära vänner med Jimmie Åkessons omedelbara familj?

– Det är fortfarande så att vi har träffat dem några enstaka gånger, det är inte som att vi hänger med varandra dagligen som många vill ha det.

Inte pratat om rollen

Robert Hedarv säger att han själv försökt vara diskret med sin roll som president i Comanchas, och undvikit att prata om det med vänner, eller bära mc-väst när han rör sig i samhället.

Han ska aldrig ha diskuterat det med SD-ledaren.

Hur skulle du beskriva din relation till Jimmie Åkesson?

– Väldigt, väldigt, väldigt ytlig och avlägsen. Det är få, få gånger som vi ens har pratat med varandra.

Vad tycker du om honom som person?

– Jag tycker han är en bra person.

 Robert Hedarv anländer till Jimmie Åkessons bröllop.

Är ni vänner?

– Alltså vänner, ytligt bekanta kanske. Var går gränsen för vänner egentligen? När ska man kalla någon för vän, är det bara för att man är vänner på Facebook eller vänner i allmänhet? Jag vet vem han är och jag har stött på honom någon gång, mer än så är det inte.

Vill inte kommentera

Robert Hedarv vill inte kommentera uppgifterna i yttrandet från Kriminalvården om att han bedömdes vara relaterad till grov organiserad brottslighet. Han hävdar själv att han aldrig gjort något brottsligt i rollen som medlem av mc-klubb.

Att flera personer i hans Comanchos dömts för grov brottslighet som involverat vapen och narkotika betyder inte att klubben i sig är kriminell, menar han.

– Ska man straffas i hela sitt liv för att man gjort något en gång i tiden? Om du gjort något fel och sonat ditt brott, varför ska det förfölja dig?

Jimmie Åkesson och Matilda Kärnerup gifte sig i slutet av september.

Ångrar bröllopsmedverkan

I ett Facebookinlägg i lördags skrev Hedarv själv om uppståndelsen och påstod då att han själv inte var dömd för brott, något som inte stämmer. Han är dömd för en rad trafikbrott, och även ekonomisk brottslighet.

– När det gäller trafikbrott så kan vi ju räkna in 90 procent av befolkningen som har körkort. Det ekonomiska handlade om ett företag där vi gick i konkurs och man inte hittade vissa kvitton som kunde styrka inköp, och jag blev dömd för det.

– Man måste se helheten och inte bara liksom vad som står någonstans.

Men du blev ju de facto dömd för brott?

– Ja, men det var ju ingenting som jag suttit i fängelse för. Jag har fått en ekonomisk bot och jag har betalat den.  

Robert Hedarv säger att han inte haft någon kontakt med Jimmie Åkesson eller någon annan i SD sedan uppmärksamheten kring hans deltagande på bröllopet, något han beskriver som en ”enorm häxjakt”.

Ångrar du att du gick på bröllopet?

– Med facit i handen, ja, för det hade sparat så mycket för alla andra. För min del är jag van att folk tycker saker om mc-klubbar, men här blev andra drabbade.

Victor Stenquist

Följ ämnen i artikeln