Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Ny mätning: Ökad kritik mot nästan alla aktörer i Israel-Palestinakonflikten

Uppdaterad 11.01 | Publicerad 10.05

Ett år har gått sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

Under året har svenskarnas missnöje växt sig allt starkare – mot i princip alla inblandade parter i Israel-Palestinakonflikten, enligt en ny Aftonbladet/Demoskop-mätning.

– Min bedömning är att förändringen är tydlig, säger Maria Owiredu, doktor i statsvetenskap och Mellanösternexpert.

Följ ämnen
Israel

Johan Martinsson är opinionschef på Demoskop och säger att kritiken mot Israel har blivit intensivare sen tidigare mätningar.

– I princip ingen aktör eller stat har fått mer positiv syn från svenskarna, jämfört med tidigare mätningar. Och synen på Israel är intressant. Det är inte många fler som är negativt inställda än tidigare, men de som är negativt inställda har blivit ännu mer negativa.

Opinionen har också blivit mer negativ gentemot USA:s agerande i Mellanöstern sen i februari, då den senaste mätningen gjordes. 26 procent säger att de varken är positivt eller negativt inställda. Men nästan lika många, 23 procent, säger att de är ganska negativt inställda.

Johan Martinsson.

Demoskop har vid tidigare tillfällen också frågat om Iran och Hizbollah. Men det är först nu i september, vid den tredje mätningen, som resultaten sticker ut.

– Andelen som inte har en åsikt har minskat och andelen som ser negativt på dem har ökat, säger han.

73 respektive 79 procent säger att de är mycket negativt inställda mot Iran och Hizbollah.

På måndagen anordnades en ceremoni till minne av Hamas-attacken vid en musikfestival i Israel för ett år sedan.

Varken positiv eller negativ

Hur ställer sig då svenskarna till vårt eget lands agerande i regionen? Det populäraste alternativet, som klickades i av 34 procent av de tillfrågade, var att man varken är positivt eller negativt inställd. Det är på ungefär samma nivå som USA.

– Vanligtvis brukar svenskarnas bild av Sveriges agerande i internationell politik vara bättre än bilden av USA:s agerande. Men här ser vi en avvikelse, säger Johan Martinsson.

Tidslinje: Konflikter under 80 års tid


Däremot är det fler som ser positivt på USA:s agerande än som ser positivt på Sveriges. En fjärdedel, 25 procent är positivt inställda till USA:s agerande, jämfört med 15 procent för Sverige.

Hur konflikten ska lösas på bästa sätt finns det också delade meningar om.

– En av de viktigaste sakerna vi kom fram till var att de flesta svenskar ser fortfarande, på sikt, en tvåstatslösning som den bästa lösningen. Vi har några som har andra åsikter, och var femte person säger att de inte vet.

Expert: Tydlig brytning

Maria Owiredu är doktor i statsvetenskap på Linnéuniversitetet och Mellanösternexpert. Att många svenskar varken är positiva eller negativa till Sveriges agerande är inte så konstigt, enligt henne.

– Folk tycker att de inte kan tillräckligt mycket. Man kan bli emotionellt berörd men känner samtidigt att man vet för lite. Exakt varför har jag inte svar på.

Hon menar att det finns en tydlig brytning i opinionen.

– Den här offensiven som dödat många civila, förstörelsen som finns i Gaza. Här har Israel inte lyckats förmedla deras version av kriget på samma sätt. Här talar siffran sitt klara språk.

Bild från en pro-palestinsk demonstration i Stockholm som ägde rum i mars i år.

Brytningen gäller inte bara Sverige, utan också i Europa.

– När man gjort mätningar i Europa, YouGov bland annat, ser man också ett skifte. Allt fler sympatiserar med palestinierna och allt mindre med Israel.

Hon säger att Tyskland, som i allmänhet är ett ganska pro-israeliskt land, där har stödet för palestinierna ökat från 12 till 15 procent.

– Det är inte jättemycket, men stödet för Israel har däremot gått från 29 procent till 19 procent. Men de är inte beroende av varandra. Bara för att man har mer stöd för palestinierna betyder det inte automatiskt att stödet för Israel sjunker.

En pro-israelisk demonstration anordnades i Ottawa i söndags.

USA har största avgörandet

Hon tror dock att det behövs mer än åsikter från allmänheten för att påverka situationen.

– Till exempel press från andra länders regeringar, även EU. Nu spelar USA:s stöd för Israel mest roll, där ligger det största avgörandet.

Hon säger att det är tydligt att opinionen inte har förändrat Israels krigsföring eller strategi för att Europa ställer sig kritisk till militäroffensiven.

– Det kan vi också se i Israel. Det finns en enorm splittring. Opinionen kan påverka, men inte till den graden.

ETT ÅR AV KRIG

Följ ämnen i artikeln