Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Regeringens utredning: Förbjud kusinäktenskap

Uppdaterad 14.05 | Publicerad 12.35

Tidöavtalets beställda utredning är klar.

Nu presenterar regeringen vad man kommit fram till: Kusinäktenskap ska förbjudas.

I en debattartikel i Expressen i fjol skrev representanter från Tidöpartierna att en utredare fått i uppdrag att ta fram ett förslag till förbud mot äktenskap mellan kusiner. Frågan har slagits fast i Tidöavtalet.

Nu presenterar justitieminister Gunnar Strömmer och utredaren Anne Kuttenkeuler vad man kommit fram till.

I dag är det lagligt för kusiner att gifta sig med varandra. Det är också lagligt för syskon att gifta sig med sina syskonbarn. Halvsyskon kan få dispens för att gifta sig och helsyskon där den ena är adopterad kan få dispens för att gifta sig.

Justitieminister Gunnar Strömmer tar emot utredningen av den särskilda utredaren Anne Kuttenkeuler.

”Hedersrelaterat våld och förtryck”

Man föreslår nu att alla dessa äktenskapstyper ska förbjudas och att dispenserna ska tas bort.

– Bakgrunden är hedersrelaterat våld och förtryck, vi vet att det är ett stort samhällsproblem. Att motverka det är en prioriterad fråga för den här regeringen men också en prioriterad fråga för väldigt många andra aktörer i vårt samhälle, säger Gunnar Strömmer på pressträffen.

Den särskilda utredaren Anne Kuttenkeuler säger att det vid kusinäktenskap finns en särskild risk för kvinnor och flickor att utsättas för hedersförtryck och tvång med vem man ska gifta sig.

Gunnar Strömmer på pressträffen.

Över 100 svenskar är gifta med sin kusin

Äktenskap som ingåtts i utlandet ska inte heller erkännas i Sverige, enligt utredningen.

– Bedömning som görs är att intresset av att motverka hedersförtryck gör sig gällande på samma sätt med utländska äktenskap, säger Anne Kuttenkeuler.

Hur många som ingår i kusinäktenskap i Sverige är dock oklart. Av vad som framkommit i folkbokföringsregistret är mellan 140 och 150 personer gifta med sina kusiner i Sverige.

Men de siffrorna är inte rättvisa, enligt utredaren.

– Det är bara personer som har två registrerade släktled i folkbokföringsregistret. I de siffrorna får man inte med de som tidigare släktled i andra länder. Så det är inte rättvisande siffror, säger hon.