Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Kusinäktenskap föreslås förbjudas 2026

Uppdaterad 15.12 | Publicerad 12.45

Regeringens utredare föreslår att äktenskap mellan kusiner förbjuds. Utländska kusinäktenskap ska inte heller erkännas i Sverige.

Även äktenskap mellan till exempel en farbror och hans brorsbarn kan bli olagligt från 2026.

I Sverige är det förbjudet att gifta sig med sin dotter eller son, eller med ett helsyskon. Halvsyskon kan däremot få dispens. Det finns dock inga hinder för kusiner att gifta sig med varandra.

Regeringens utredning föreslår nu att ett förbud mot kusinäktenskap införs i äktenskapsbalken.

– Bakgrunden är att hedersrelaterat våld och förtryck är ett stort samhällsproblem. Allt för många får sitt livsutrymme och sina grundläggande fri- och rättigheter inskränkta till följd av förtyckande hedersnormer. En del av det handlar om kusinäktenskap, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) på en pressträff.

Regeringspartierna och Sverigedemokraterna har drivit frågan enskilt och den slås också fast i Tidöavtalet.

Andra nära släktingar

Migrationsverket har pekat ut att kusinäktenskap förekommer i regioner och länder som Mellanöstern, Nordafrika, Egypten, Afghanistan och Syrien, enligt utredaren Anne Kuttenkeuler, hovrättsråd och vice ordförande i Svea hovrätt.

– Det underlag som inhämtats talar för att kusinäktenskap ofta är arrangerade och att beslutet om äktenskapet i första hand ligger hos en familj eller en släkt och inte egentligen är ett individuellt val, säger hon.

Hur vanligt förekommande kusinäktenskap är i Sverige är oklart, men Kuttenkeuler nämner runt 140–150 personer.

– Det är inga rättvisande siffror. De kontakter som vi haft med organisationer som erbjuder stöd och hjälper kvinnor som utsätts för hedersförtryck talar för att det är rätt så vanligt.

Ska inte erkännas

Samtidigt föreslås att äktenskap mellan andra nära släktingar också förbjuds – till exempel mellan en farbror och hans brorsbarn.

Dagens möjlighet till äktenskap mellan halvsyskon föreslås också tas bort.

Utländska kusinäktenskap ska inte heller erkännas i Sverige, föreslår utredningen. Däremot ska kusinäktenskap som ingåtts i Sverige före 1 juli 2026, när förslagen föreslås träda i kraft, vara fortsatt giltiga.

I Norge antogs ett förbud mot kusinäktenskap i somras men i övriga EU är sådana förbud ovanliga.

Risken med ett förbud är att släkter, klaner eller andra kollektiv arrangerar egna äktenskap, enligt utredningen.

– Även om det skulle förekomma informella äktenskap så är ett förbud en tydlig signal om att samhället tar avstånd från den här typen av ofrihet och det kan stärka unga kvinnor att våga säga nej, säger Kuttenkeuler.