Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

SD varnades om Hedarvs gängkoppling redan i maj – agerade inte

Uppdaterad 12.38 | Publicerad 10.40

Redan i maj varnades Sverigedemokraterna om Robert Hedarvs gängkopplingar.

Men ärendet lämnades orört.

– Jag fick inget svar alls av SD, säger personen som larmade partiet.

Att presidenten för en kriminell gruppering närvarade på hans bröllop kallar Jimmie Åkesson ”ett misslyckande”.

Aftonbladet kan nu avslöja att partiet fick ta del om uppgifterna redan i maj – men agerade inte.

Robert Hedarv.

Tipsades i maj

Tipset kom in till Sverigedemokraterna, där det redan i rubriken preciserades att det rörde sig om Jimmie Åkessons bröllop.

”Nu i sommar när Jimmy ska gifta sig är en mc kriminell president för Chomanches mc bjuden med sin fru”, skrev tipsaren till Sverigedemokraterna.

Varningen fortsatte:

”Detta blir inget bra reklam om det läcker”.

Men något svar fick hen aldrig.

– Den 23 maj mejlade jag SD om att Hedarv skulle på bröllopet med sin fru. Jag fick inget svar alls från SD, säger hen till Aftonbladet.

SD:s pressavdelning bekräftar Aftonbladets uppgifter.

”Det stämmer att ett sådant tips inkommit till partiets informationsavdelning. Den medarbetare som emottog tipset förde tyvärr aldrig denna information vidare”, skriver pressavdelningen i en kommentar.

Mottagaren inte kvar

Man hävdar att personen som mottog tipset inte längre arbetar kvar.

”Avdelningen får på veckobasis en uppsjö tips och mejl från allmänheten, inte sällan baserade på lösa rykten och rena felaktigheter. Vid tidpunkten befann sig partiet mitt i en valrörelse och informationen om Hedarvs kopplingar var ännu inte kända. Medarbetaren, som inte längre arbetar kvar på informationsavdelningen, hade med andra ord ingen möjlighet att följa upp sanningshalten i tipset och bedömde därmed att informationen inte var tillförlitlig”.

Tidigare har det framkommit att även partitopparna Richard Jomshof och Mattias Karlsson känt till Hedarvs koppling till mc-gänget, men ingen av parterna säger sig ha delat informationen med Jimmie Åkesson.

Partiledaren har själv hävdat att han och Robert Hedarv bara är ”ytligt bekanta” och att det rört sig om ett ”ärligt misstag”, trots att Hedarv varit inbjuden till en rad privata fester som Åkesson haft sedan 2016, bland annat glitterfest och surströmmingsskivor.

Svergeidemokraternas oppositionsråd i Göteborg, Jörgen Fogelklou, har också kommenterat händelsen:

– Jag förstår att media skriver om det här. Det ser inte bra ut om en gängkriminell är på en privat fest med statsråd och den högsta partiledningen, säger han till GP.

Fogelklou skrev tidigare i veckan själv om sina kontakter med Hedarv:

”Jag har träffat denne person 4–5 gånger under mina 14 år i SD. han har aldrig (de gångerna) utmärkt sig genom att tex gå klädd i MC väst eller attribut”, skrev Fogelklou.

Robert Hedarv och Jörgen Fogelklou kramas om vid Jimmie Åkessons bröllop.

Följ ämnen i artikeln