Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Regeringen ska kartlägga invandrares värderingar: ”Vill ha en tydlighet”

Publicerad 06.10

Integrationsminister Mats Persson (L).

Regeringen vill kartlägga vilka värderingar personer som kommer till Sverige har med sig.

Inventeringen ska göras årligen och resultatet kommer att påverka integrationspolitiken.

– Ju större det visar sig att problemet är, desto större insatser behöver vi vidta, säger integrationsminister Mats Persson (L).

Kartläggningen ska blottlägga avvikande värderingar som strider mot vad integrationsminister Mats Persson kallar ”liberala demokratiska värderingar”.

– I Sverige är vi stolta över kvinnors rättigheter. Eller synen på homosexuella. Det har varit en kamp, men nu ser vi tendenser till krafter som vill motarbeta den. Då behöver vi också få en bild av hur verkligheten ser ut, säger Mats Persson när Aftonbladet träffar den nytillträdde integrationsministern på arbetsmarknadsdepartementet i Stockholm.

– Bakgrunden är att vi ser skarpa tendenser till islamistiska krafter. Krafter som vill begränsa människors liv. Kan man ha ett Pridetåg i våra förorter i dag? Accepteras det?

”Beter sig hotfullt”

Du tvivlar på det?

– Vi ser ju hur Pridetåg eller kippavandringar runt om i Sverige blir, där det är motdemonstranter som skriker och beter sig hotfullt mot dem som bara vill uttrycka sina åsikter. Så det är klart att det finns krafter i samhället som vill motarbeta den liberala demokratin. Så är det.

Årets prideparad i Stockholm

Redan nu finns pengar avsatta i budgeten för nästa år för den planerade kartläggningen. Under den något kryptiska posten ”Bättre uppföljning av integrationen” har regeringen stuvat undan två miljoner kronor för att genomföra integrationsbarometern.

Oklart hur det ska gå till

Vilken myndighet som ska utföra kartläggningen och exakt hur den ska gå till är ännu inte fastställt. Mats Persson säger att myndigheterna vet bäst om hur man ska få fram bäst möjliga underlag. Klart är att kartläggningen ska göras återkommande, med start nästa år.

Det handlar inte om åsiktsregistrering enligt Mats Persson. Svaren är anonyma och kan inte kan kopplas till enskilda personer.

När Aftonbladet frågar om kartläggningen inte gränsar till åsiktsregistrering tydliggör Mats Persson att det handlar om anonyma svar som inte kan kopplas till enskilda personer.

– Du är naturligtvis anonymiserad. Vi sysslar inte med åsiktsregistrering i Sverige, säger statsrådet.

– De som har kommit till Sverige, hur ser värderingarna ut där? Hur är inställningar och attityder till kultur? Synen på religionens roll? Jämställdhet? Det är klart att det är väldigt viktigt att få en bild av det.

”Väldigt tydliga”

Så, vad ska regeringen använda kunskapen till? Exakt vilka åtgärder kartläggningen ska leda till är i dagsläget något otydligt.

– Rent principiellt driver regeringen en politik där vi vill ha tydlighet kring vilka värderingar som gäller. I Sverige tar män och kvinnor varandra i hand. Det är en grundläggande norm som vi har i det svenska samhället. Man förväntas leva upp till den normen.

Men är det informationskampanjer som ska ut eller vad är det för insatser man kan tänka sig?

– Jag utesluter inte det, men jag tror det viktigaste är att staten på alla nivåer och samhället på alla nivåer är väldigt tydliga.