Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Kevin, Roy

Tobias Billström om den omtalade bilden: En bieffekt

Uppdaterad 10.26 | Publicerad 10.26

Tobias Billström erkänner att det funnits ”diskussioner” mellan regeringsdepartementen – men menar att det inte har något med hans avgång att göra.

Den omtalade bilden när Ulf Kristerssons står i rampljuset i stället för han själv kallar han för resultatet av en bieffekt.

– Det är ju en småsak i sammanhanget.

Tobias Billström sorterar papper på skrivbord när Aftonbladet stiger in i hans ståtliga arbetsrum i Arvfurstens palatset mitt i Stockholm. Han bär sitt signum, en tredelad kostym. I dag med manschettknappar med tre kronor-emblem och en svensk-ukrainsk flagga på kavajslaget.

En helg och två dagar återstår på jobbet, sedan är tiden i storpolitiken över.

– Det är en blandad känsla av vemod och stolthet, säger han och tillägger att Nato-inträdet är det han är absolut mest stolt över.

Känner du inte ett behov av att sitta kvar och se hur det fortlöper?

– Man ska gå när det är som roligast. Utrikes- och säkerhetspolitiken tar aldrig slut, det kan inte vara ett motiv för att vara kvar, då kommer man aldrig ur.

Tobias Billström.

”Ingen köper hans förklaring”

Utrikesminister är en av de tyngsta statsrådsposterna i regeringen. Att sluta efter bara två år, i ett läge där utrikespolitiken är högprioriterad, har satt igång spekulationerna. 

– Ingen, absolut ingen, köper de förklaringar som getts, säger en tung M-källa. 

Tobias Billström vidhåller dock sin förklaring. Han har fyllt femtio, varit i politiken halva livet och känner att det nu är dags att göra något nytt. Att ingen annan i partiet kände till hans planer beror på att han endast diskuterade med statsminister Ulf Kristersson.

Försökte han övertala dig att stanna kvar?

– Exakt vad jag har samtalat med statsministern om, det går jag inte in på, för det är ju liksom våra privata konversationer.

Varför meddelar du ditt beslut just nu, när regeringen presenterar stora budgetsatsningar?

– Det är ett beslut som måste lämnas alldeles innan riksdagen öppnar. Då ska ju statsministern tala om för riksdagen hur regeringsförklaringen ser ut och också anmäla om det finns nya statsråd i regeringen. Det här är därför en lämplig tidpunkt.

Finns diskussioner

Kan du helt dementera uppgifterna att det finns motsättningar mellan ditt departement och Ulf Kristerssons (statsrådsberedningen)?

– Ja, det kan jag absolut göra. Det är klart att det alltid finns diskussioner i en regering om olika frågor men det finns ingenting i de diskussionerna som handlar om någon särskild motsättning som har påverkat mitt beslut att välja att kliva ur regeringen vid den här tidpunkten. Det vill jag vara väldigt tydlig med. 

Vilka diskussioner som fanns mellan UD och statsrådsberedningen vill Billström inte utveckla vidare. Han säger att motsättningar mellan de olika regeringsdepartementen har funnit i urminnes tider.

Billström dementerar också att han skulle ha känt sig överkörd av Ulf Kristersson. Ett tillfälle som nämnts är när Ulf Kristersson och USA:s utrikesminister Antony Blinken visade upp sig i samband med det svenska Nato-inträdet i Washington.

Ulf Kristersson lämnar över Sveriges Natoansökan till USA:s utrikesminister Anthony Blinken.

En småsak

Billström stod vid sidan trots att han gjort grovjobbet.

– Statsministern fick en inbjudan att närvara vid president Bidens ”State of the union”-tal som håll årligen inför kongressens båda kamrar. Det var första gången sedan USA grundades 1776 som en svensk statsminister fick tillfälle att övervaka den ceremonin. Jag kände en enorm stolthet över att det var en statsminister för vår regering, en moderat statsminister, som fick möjligheten att vara med på detta. Bieffekten var att statsministern, eftersom han regeringschef, lämnade över pappret. Men det är ju en småsak i sammanhanget. Det viktiga var ju att vi blev medlemmar i Nato.

Ligger det inget i uppgifterna att du känt att Kristersson stjäl rampljuset?

– Jag tycker det är väldigt svårt att förhålla sig till den bildsättningen, eftersom en regeringschef alltid per definition, oavsett vem som är regeringschef, är den främsta företrädaren för regeringen.

SD har inget inflytande över utrikespolitiken

Har du varit kritisk till att Sverigedemokraterna fått mer inflytande över utrikespolitiken?

– Det räcker med att läsa Tidöavtalet för att se att utrikespolitiken är utesluten från det avtalet. En av de viktigaste konstitutionella principerna som vi har i Sverige är att regeringen formar utrikespolitiken. Och där ingår bara Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Den information som överförs till riksdagen från regeringens sida om utrikespolitiken, den förs till alla partier i utrikesutskottet. Och det finns ingen gräddfil i det avseendet för Sverigedemokraterna.

Har du haft en mer balanserad hållning i Israel-Palestinakonflikten än Liberalerna och Kristdemokraterna?

– Vi är tre partier och vi kan ha olika uppfattningar i olika frågor och diskutera detta. Men när vi väl har kommit fram till ett slutgiltigt besked och lämnar detta så är det regeringens åsikt. En regering kan inte ha tre olika utrikespolitiska linjer, till exempel baserat på partierna som ingår. Den kan bara ha en linje annars är den inte trovärdig. Att jag har företrätt moderata perspektiv i de här diskussionerna det är ju helt naturligt för vi är en koalitionsregering.

Billström, Kristersson och Jonsson under en pressträff i Washington tidigare i år.

Tänker nyttja fallskärmen

Billström dementerar också att det ska ha funnits meningsskiljaktigheter om vem som ska bli den nya kabinettssekreteraren.

– Jag vill vara tydlig med att jag har inte fört fram några namn i det här sammanhanget under den här perioden.

Vad ska du göra nu?

– Det får vi se. Just nu är jag landets utrikesminister fram till och med den 10 september och därefter byter vi utrikesminister i Sverige och någon annan tar vid. Efter det kommer jag att ställa mig till arbetsmarknadsförfogande. Jag ser fram emot att se vad som erbjuds där ute. 

Har du fått några erbjudanden från näringslivet?

– En viktig princip är att så länge man har det här uppdraget så kan man inte gå ut och söka något nytt, men efter den 10:e är det något helt annat.

Kommer du att nyttja din rätt till fallskärm?

– Vi har ju den här typen av konstruktioner i form av avgångsvederlag eller ersättningar för att man ska kunna göra en sån här transition, från ett uppdrag till något annat. Svaret på den frågan är ja, det kommer jag att göra.