Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gisela

Källor om spelet bakom Billströms avhopp: ”Det fick bägaren att rinna över”

Uppdaterad 20.56 | Publicerad 19.35

Utrikesminister Tobias Billström (M) avgår på grund av uppslitande konflikter med statsminister Ulf Kristersson (M), enligt uppgifter till Aftonbladet.

Bland annat ska utrikesministern ha ställt ultimatum till statsministern om en tillsättning av en medarbetare.

– Billström har gjort det till en kabinettsfråga, säger en källa med insyn.

Beskedet kom som en blixt från klar himmel.

Utrikesminister Tobias Billström meddelade på onsdagseftermiddagen att han avgår som utrikesminister i statsminister Ulf Kristerssons regering.

Enligt en källa med insyn ska avhoppet grunda sig i att utrikesministern och statsministern inte är överens om flera frågor i den förda utrikespolitiken.

Därför har en konflikt, som beskrivs som ”uppslitande”, uppstått mellan de båda.

Den främsta anledningen till att utrikesministern avgår är enligt uppgift till Aftonbladet att Tobias Billström har velat tillsätta en ny kabinettssekreterare, men fått nej av statsministern.

– Billström har gjort det till en kabinettsfråga, säger en M-källa.

Även synen på kriget i Gaza lyfts fram som en anledning till att konflikten mellan statsrådet och statsministern har uppstått.

Utrikesdepartementet ska ha stått för en linje som understryker humanitär rätt och balans, men statsrådsberedningen har tryckt mer på stödet till Israel, enligt en källa med insyn.

Flera källor inom Moderaterna som Aftonbladet talat med pekar på den utrikesstab som Ulf Kristersson har byggt upp runt sig själv på statsrådsberedningen.

Staben utgörs av bland andra Henrik Landerholm, en nära vän som numera är statsministerns nationella säkerhetsrådgivare, och har arbetat med utrikesfrågor på ett sätt som har överskuggat utrikesdepartementet.

Att Ulf Kristersson har fått ta åt sig äran för utrikespolitiska segrar, såsom Natomedlemskapet, är också något som har spelat in, enligt en källa.

– Det kanske kan accepteras en eller två gånger, men när det sker flera gånger rinner bägaren över, säger källan.

Utrikesminister Tobias Billström presschef Anna Erhardt förnekar uppgifterna.

”Det stämmer inte. Det har inte utsetts någon ny kabinettsekreterare än, så det finns ingenting att ha en konflikt om. Och vad gäller Gaza så styrs Sveriges Mellanöstern-politik på EU-nivå och där har statsministern och utrikesministern samma syn”, skriver hon i ett sms.

Ulf Kristerssons presschef Siri Steijer säger att det inte finns någon konflikt.

”Tobias Billström och statsministern har samarbetat mycket väl i många år. Billström har suttit i partiledningen, varit gruppledare och utrikesminister under Sveriges Nato-anslutning. Det är ingen konflikt som ligger bakom Billströms besked idag”, skriver hon i ett sms.

ANNONS