Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gisela

Kristersson: Gjort sin värnplikt med råge

TT

Publicerad 18.07

Utrikesminister Tobias Billström (M), statsminister Ulf Kristersson (M) och justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en presskonferens tidigare i år. Arkivbild.

Utrikesminister Tobias Billström (M) meddelade på onsdagen att han avgår och lämnar politiken i samband med riksdagens öppnande nästa vecka.

”Tobias har gjort sin värnplikt med råge. Under de senaste två åren har vi lagt om utrikespolitiken och lämnat 200 år av alliansfrihet bakom oss, vi är nu medlemmar i Nato”, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i en skriftlig kommentar.

Kristersson nämner både arbetet under Sveriges ordförandeskap i EU med att hålla unionen enig i stödet för Ukraina och utrikesdepartementets arbete för att få Sverige in i Nato.

”Jag tror mycket på att gå mellan politik och näringsliv, så att man får erfarenheter från mer än en plats. Hela Sverige har Tobias Billström att tacka för mycket. Tills våra vägar möts igen önskar jag Tobias ett varmt lycka till”, skriver Kristersson.

Utrikesministern tackas också av Liberalernas partiledare Johan Pehrson:

”Tack för fint samarbete i alla våra olika roller. Och man kan alltid som bekant komma tillbaka. Du är så ung fortfarande!”

Meningsmotståndare som Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling passar också på att lovorda Billström och skriver att han uppskattat ”vår raka och direkta dialog i kritiska skeenden”.

Följ ämnen i artikeln