Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gisela

Tobias Billström avgår som utrikesminister

Uppdaterad 18.12 | Publicerad 16.36

Utrikesminister Tobias Billström (M) avgår som utrikesminister.

Ett bråk med statsminister Ulf Kristersson uppges ligga bakom beslutet enligt Expressen.

– Jag är inte främmande för näringslivet, säger Billström till TT.

Utrikesminister Tobias Billström (M) lämnar sin post i samband med riksmötets öppnande nästa vecka, skriver han på X.

”Det är med en blandning av vemod och stolthet som jag i dag har meddelat statsministern att jag i samband med riksdagens öppnande på tisdag lämnar posten som utrikesminister”.

Han meddelar vidare att han kommer lämna politiken helt vilket även innebär att han kommer att lämna sin riksdagsplats.

”Vad jag ska göra framåt är fortfarande öppet. Men jag är bara 50 år och ser fram emot att bidra och arbeta hårt i andra sammanhang där mitt engagemang kommer till sin rätt”, skriver han.

Till TT säger Billström att att det inte varit ett lätt beslut, men att ”tiden är inne”.

– Detta ger mig en chans att få en nystart i arbetslivet. Exakt vilka typer av uppdrag det kommer att bli, det är helt öppet. Men jag är inte främmande för näringslivet.

Hyllas av kollegorna

I en kommentar till Aftonbladet skriver statsminister Ulf Kristersson att Billström meddelat honom om beslutet och tackar honom för hans arbete.

– Han har gjort sin värnplikt med råge. Under de senaste två åren har vi lagt om utrikespolitiken och lämnat 200 år av alliansfrihet bakom oss, vi är nu medlemmar i Nato. Och det nordisk-baltiska samarbetet har nog aldrig varit starkare.

– Jag tror mycket på att gå mellan politik och näringsliv, så att man får erfarenheter från mer än en plats. Hela Sverige har Tobias Billström att tacka för mycket. Tills våra vägar möts igen önskar jag Tobias ett varmt lycka till.

Men enligt Expressen är det en spricka mellan Billström och Ulf Kristersson som ligger bakom avhoppet.

Konflikten ska ha tilltagit de senaste månaderna efter att Ulf Kristersson ”klampat in på utrikesministerns område” under Natoprocessen och i samband med frigivningen av Johan Floderus, skriver tidningen och hänvisar till källor inom Utrikesdepartementet.

Tobias Billströms pressekreterare Anna Erhard förnekar uppgifterna:

”Det stämmer inte. Tobias Billström har haft ett väldigt nära och bra samarbete med statsministern. Tobias är också väldigt glad över att först ha fått förtroendet att vara gruppledare i riksdagen och del av partiledningen och nu utrikesminister”, skriver hon till Expressen.

Aftonbladet söker statsminister Ulf Kristersson.