Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gisela

Regeringar och företag kritiseras för branden i Grenfell Tower

Karin Thurfjell

Uppdaterad 14.54 | Publicerad 12.04

Byggbolag, brandkåren och flera olika regeringar hängs ut som skyldiga.

Nu framkommer det att dödstragedin i Grenfell Tower hade gått att undvika.

– De som bodde i tornet var utsatta för allvarliga svek under flera år, säger utredningsledaren.

I en ny utredning läggs korten på bordet om den förödande branden i Grenfell Towers i London 2017. Regeringar, byggbolag, brandkåren och lokala myndigheter får alla kritik för att ha bidragit till katastrofen där 72 människor dog, rapporterar Sky News.

– Sanningen är att alla dödsfallen var möjliga att undvika, och de som bodde tornet var utsatta för allvarliga svek under flera år och på flera olika sätt av de som hade ansvar för säkerheten för byggnaden och dem som bodde i den, säger Sir Martin Moore-Bick, som lett utredningen, när han kommenterar resultaten i London.

Bolag som tillverkade ett material som användes i fasaden på Grenfell Towers agerade ”systematiskt ohederligt” genom att medvetet få sina produkter att verka säkra.

Byggbolag som var med och renoverade det 70 meter höga bostadshuset i London anklagas för inkompetens.

Grenfell Tower brann 2017.

Brandkåren kritiseras

Olika brittiska regeringar från 1990 och framåt har missat flera möjligheter att göra något åt den typ av material som användes i byggnadens fasad, enligt utredningen. Det beskrivs som ”årtionden av misslyckanden”.

Londons brandkår kritiseras för att det saknades en strategi för att evakuera byggnaden efter att de förlorat kontrollen över branden. Brandkåren hade också ett ”ogrundat antagande” att en brand likt den i Grenfell Tower inte kunde hända.

Också lokala myndigheter med ansvar för den typ av ”social housing” som Grenfell Towers var, pekas ut. Det lokala styret hade en ”likgiltighet för brandsäkerhet, särskilt säkerheten för utsatta människor”.

– Alla bidrog på ett eller annat sätt. I de flesta fall genom inkompetens, men i vissa fall genom ohederlighet och girighet, säger Sir Martin Moore-Bick.

Rapporten om branden i London.

Hade inte fått utbildning

I ett tal kommenterade premiärminister Keir Starmer utredningen.

– Jag vill vara tydlig när jag å hela landets vägnar säger att ni har blivit svikna så stort – före, under och efter denna tragedi.

En delrapport som kom 2019 slog fast att den huvudsakliga orsaken till att branden fick så förödande konsekvenser var att det 24 våningar höga bostadshusets fasad inte var byggd enligt reglerna.

Samma rapport visade att alla brandmän hade inte fått utbildning i hur materialen som användes i fasaden fungerade i en brand.

72 människor dog i branden.

Följ ämnen i artikeln