Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Gisela

"Decennier av fel" bakom eldkatastrof i London

Henrik Samuelsson/TT

Uppdaterad 14.15 | Publicerad 12.11

Ingen hade behövt dö. Ändå fångades hyresgäster i ett inferno när hela höghuset på några minuter slukades av flammor.

I en ny rapport pekas i princip alla ansvariga parter ut som skyldiga till Grenfell Tower-katastrofen i London 2017.

– Sju år senare väntar ni fortfarande på den rättvisa ni förtjänar, säger premiärminister Keir Starmer.

Såväl flera regeringar som byggbranschen, inspektörer och brandkår är ansvariga för ”decennier av fel” som bäddade för storbranden, enligt den sex år långa utredning av som nu släppts.

Misslyckandet är så totalt att det väcker ”grundläggande frågor om vilket slags land vi är”, säger premiärministern i ett tal till de anhöriga.

– Jag vill vara tydlig när jag å hela landets vägnar säger att ni har blivit svikna så stort – före, under och efter denna tragedi, säger han enligt brittiska medier.

Talet kom någon timme efter det att utredaren Martin Moore-Bick i en 1 700 sidor lång rapport lagt fram skoningslösa rön, sju år efter det att 72 liv krävdes i branden en juninatt 2017.

Ingen behövde dö

Hade brandsäkerhet tagits på allvar och fungerat i alla led så hade ingen alls behövt dö, skriver Moore-Bick.

Elden utbröt i en kyl och frys långt ned i huset vid 01-tiden på natten. Men det hade knappt behövt bli en lokal nyhetsnotis – om inte flammorna nått den eldfängda isolering som satts på utsidan av tegelfasaden vid en renovering något år tidigare.

Dog av gas

Trots att brandkåren var på plats blev spridningen explosionsartad. Eftersom många av de hundratals hyresgästerna låg och sov var det mycket svårt för dem att hinna ut. På de översta våningsplanen sägs ingen ha överlevt.

Men anmärkningsvärt nog dödades ingen av flammorna:

– Vi har fastställt att alla som omkom i byggnaden föll offer för giftgaser som elden gav upphov till, säger Moore-Bick enligt BBC.

Tragedin inträffade trots att det redan i början av 90-talet larmats om att sådana isolerande paneler kunde vara brandfarliga. Farorna doldes av tillverkare, och ignorerades av inspektörer.

Myndigheter tog inte riskerna på allvar, vilket innebar att sådan isolering kunde sättas upp på många andra byggnader.

Nya utbildningar

BBC rapporterar att många anhöriga till offren fanns på plats när Moore-Bick presenterade utredningen på onsdagen.

Bland de åtgärder han listar i hopp om att undvika en upprepning finns att samla allt som rör brandsäkerhet inom ett departement. Byggbranschen behöver regleras hårdare, konstaterar han.

Bättre brandberedskap krävs också för höga hus och andra byggnader med speciella risker. Även brandkåren var för dålig, enligt Moore-Bick, som föreslår ett nytt lärosäte för brand- och räddningsutbildningar.