Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Källor: Bråk om utrikespolitiken och SD bakom Billströms avgång

Uppdaterad 18.50 | Publicerad 16.51

Tobias Billström känner sig överkörd av Ulf Kristerssons departement, enligt källor till Aftonbladet.

Han ska enligt uppgift flera gånger blivit förbannad på att samordningskansliet, med Sverigedemokraterna i spetsen, lagt sig i utrikespolitiken.

– Det har varit mycket bråk om vilken linje Sverige ska ha, säger en källa.

Konflikter mellan Ulf Kristerssons departement (statsrådsberedningen) och utrikesdepartementet lyfts enligt Aftonbladets källor fram som en bidragande orsak till Tobias Billströms avgång.

Under statsrådsberedningen ligger även samordningskansliet där Sverigedemokraternas tjänstemän sitter.

Flera källor vittnar om att Billström uttryckt missnöje med att SD fått mer inflytande över utrikespolitiken. Något som partiet enligt Tidöavtalet inte ska ha.

– Inte minst genom budgeten skaffar SD sig inflytande i utrikespolitiska frågor, till exempel över biståndspolitiken, men även i frågan om återvandring, säger en källa.

Johan Forssell (M) och hans statssekreterare Diana Janse gick i princip bakom ryggen på Billström.

”Blir kaotiskt”

En ytterligare fråga som lyfts fram är hållningen i Israel-Palestinafrågan där Moderaterna traditionellt har fört en mer balanserad linje än Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna.

– Billström har varit mer inriktad på att att hålla denna balanserade linje, medan SD, L och KD har fört en mer Israel-vänlig profil, säger källan.

En UD-källa är inne på samma spår och lyfter fram det slopade biståndet till organisationen UNRWA som en fråga där det förekommit oenigheter mellan UD och statsrådsberedningen. Enligt källan gick biståndsminister Johan Forssell och hans statssekreterare Diana Janse i princip bakom ryggen på Billström när de stoppade biståndet till organisationen.

– Biståndspolitik och utrikespolitik hör ihop. Har man två olika linjer blir det kaotiskt, säger källan.

Tobias Billström känner sig överkörd av Ulf Kristerssons departement, enligt källor.

Infekterat och sårigt

Aftonbladets källor vittnar om att dessa konflikter har varit betydligt mer allvarliga än eventuella motsättningar mellan Ulf Kristersson och Tobias Billström.

Samtidigt uppger Aftonbladets källor att tillsättandet av en ny kabinettssekreterare har varit omgärdat av bråk i regeringen.

Kabinettssekreterare är efter utrikesministern den tyngsta posten på UD. I juni meddelade regeringen att den nuvarande, Jan Knutsson slutar. Sedan två veckor tillbaka finns det ingen kabinettssekreterare på departementet.

– Billström ville i egenskap av utrikesminister tillsätta en ny kabinettssekreterare. Det fick han inte göra för Ulf Kristersson och därför lämnar han, säger en källa.

– En kabinettssekreterare är inte som vilken statssekreterare som helst. Den har ansvar för hela utrikesförvaltningen. Det måste vara en person som ministern vill ha, säger en annan.

Källor vittnar om att Billström uttryckt missnöje med att SD fått mer inflytande över utrikespolitiken.

Dementerar uppgifterna

Den nya kabinettssekreteraren utses av regeringen. Enligt uppgifter till Ekot ska även Sverigedemokraterna genom samordningskansliet godkänna vem det blir. Detta dementeras dock av Tobias Billströms presstab, som också meddelar att den nya kabinettssekreteraren kommer offentliggöras i samband med att det blir klart vem som blir Billströms efterträdare.

Tobias Billström uttalade sig på torsdagsförmiddagen om uppgifterna om påstådda konflikter med Ulf Kristersson.

– Regeringskansliet är en enda stor process. Jag skulle inte säga att det finns några särskilda motsättningar. Det förekommer alltid diskussioner, men det finns inget i de diskussionerna som specifikt har spelat in i beslutet jag fattat, säger Billström till SVT.

Han dementerade också att tillsättandet av kabinettssekreterare skulle vara en anledning att han slutar.

– Jag vill understryka att det inte haft någon bäring på mitt beslut, säger han till SVT.

Olof Svensson

ANNONS