Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

De kan ta över efter Billström

Lars Larsson/TT, Maria Davidsson/TT, Niklas Svahn/TT

Uppdaterad 13.23 | Publicerad 06.21

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard och biståndsminister Johan Forssell är bland de namn som nämns först i spekulationerna om vem som ska ta över efter partikollegan Tobias Billström (M) som utrikesminister.

Att det blir en moderat ses som självklart och att personen troligen redan finns i Regeringskansliet verkar de flesta bedömare i de större svenska medierna närmast eniga om.

Gå snabbt

Billströms hastigt aviserade avgång via sociala medier på onsdagen kom som en överraskning. Till tisdag om fyra dagar, när riksdagen öppnar, ska statsminister Ulf Kristersson (M) ha klart med en efterträdare.

Spekulationerna är redan i full svang och några namn nämns oftare än andra: Maria Malmer Stenergard och Johan Forssell, bland annat av SVT, Aftonbladet och Göteborgs-Posten.

Två syskon nämns av flera, men kanske inte i första rummet: Moderaternas partisekreterare Karin Enström, tidigare också försvarsminister, och hennes bror, statsministerns nationelle säkerhetsrådgivare och vän sedan barnsben, Henrik Landerholm.

Men Landerholm har själv dragit upp riktlinjerna för och byggt upp ett kansli för den nationelle säkerhetsrådsgivaren i statsrådsberedningen. Jobbet går ut på att bistå statsministern i utrikes- och säkerhetspolitik. På sätt och vis är det ett mini-UD, fast intill statsministern.

Brett och tungt

Landerholms cv är brett och tungt. Men vill han byta till en utrikesministerpost som skulle konkurrera om politiken med det jobb han har nu, den nationelle säkerhetsrådgivarens?

EU-parlamentarikern Tomas Tobé är också ett namn som luftas av flera.

En tidigare statssekreterare och en nuvarande nämns också, av Expressen : Den avgående EU-ministern Jessika Roswalls statssekreterare, och EU-diplomatveteranen Christian Danielsson. Nicola Clase, nu ambassadör i Finland men på väg till posten som Sveriges FN-ambassadör i New York nämns. Hon var under en tid statssekreterare med ansvar för EU- och utrikesfrågor hos Fredrik Reinfeldt under hans statsministerperiod.

Reinfeldt och den tidigare statsministern och utrikesministern Carl Bildt får ses som riktiga högoddsare.

Följ ämnen i artikeln