Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Överstelöjtnantens ord efter beskedet: ”Foliehattar kan man inte förhålla sig till”

Uppdaterad 15.36 | Publicerad 13.47

Överstelöjtnant Johan Huovinen friades under gårdagen från alla misstankar om brott mot rikets säkerhet.

Misstankarna mot hans fru kvarstår, men Huovinen hoppas att även hon frias.

– Vi har gått misstänkta i elva månader. Det är klart att det är jobbigt och nedbrytande, säger han.

Johan Huovinen som tidigare synts som Ukraina-expert i flera medier, har varit misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Men under onsdagen meddelade åklagarmyndighetens säkerhetskammare att han friats från misstankarna.

Utredningen inleddes enligt Huovinen själv på grund av att han under en tid arbetade i Ryssland för försvarsmaktens räkning, och han är nu lättad efter gårdagens besked.

– Det kommer alltid finnas människor som säger ”ingen rök utan eld, han har ju varit i Ryssland, han måste vara spion”. Men foliehattar kan man inte förhålla sig till, säger Huovinen.

Frun fortfarande misstänkt: ”Stärkt vår relation”

I oktober 2023 genomförde säkerhetspolisen en razzia i Huovinens lägenhet i Stockholm där bland annat datorer beslag togs. I samband med det greps och häktades han tillsammans med sin fru, som jobbat för Försvarets radioanstalt (FRA).

Häktningarna hävdes efter en dryg månad. Misstankarna mot frun kvarstår fortfarande, men Houvinen hoppas nu att även hon frias.

– Emellanåt mår man dåligt, emellanåt mår man bra. Men det är tur att vi varit två i det här och på många sätt har det stärkt vår relation, säger han.