Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Varg sätter skräck i Malmköping – hörde kattens dödsskrik

Publicerad 19.16

Ett tiotal katter har försvunnit sen i torsdags. En skolklass fick avbryta orienteringen och nu är all utomhusaktivitet inställd.

– Vi la bena på ryggen och sprang. Jag började gråta, säger Hedda, 12 år.

I Malmköping har vargen satt klorna om staden och byborna i skräck.

Under onsdagsförmiddagen hade klass 6A på Europaskolan orientering. Eleverna skulle upp i skogen några hundra meter bakom skolan i det lilla sörmländska samhället. Tindra Ingemars, 12, Alicia Andersson, 12, och Hedda Pettersson, 12, skulle precis komma fram till den första kontrollen när de såg rovdjuret.

– Jag skrek varg! 15 meter ifrån oss kom den, säger Tindra Ingemars.

Hon och Hedda Pettersson började springa, men Alicia Andersson stod kvar. 

– Jag fick ju panik. Det var så läskigt, säger Alicia Andersson som fick ögonkontakt med vargen och blev så chockad att hon inte kunde röra på sig. 

Vännerna skriker hennes namn och tillslut börjar hon springa. 

– Vi la benen på ryggen och sen var vi tillbaka på skolan. Jag började gråta, säger Hedda Pettersson. 

Skolan har nu ställt in all utomhusaktivitet och för samtal med länsstyrelsen.

– Det sjuka var att precis innan vi såg vargen, så lekte vi varg, säger Alicia Andersson och ylar.

Alicia Andersson, Tindra Ingemars och Hedda Pettersson mötte vargen under orienteringen.

”Den var helt orädd”

Några minuter bort från skolan invid skogen bor Roger Sternmark, 70, tillsammans med sin fru och fram till i fredags: katten Sune.

Dagen innan hade de suttit och ätit middag när hans fru plötsligt säger åt honom att vända sig om sakta för det står en varg utanför fönstret.

Mitt i trädgården mindre än tre meter från Roger Sternmark och hans fru står rovdjuret. Makarna går ut och ser då hur katten Sune kommer gåendes på grusvägen bara några meter från vargen. De försöker skrämma bort djuret som till slut lufsar i väg.

– Den var helt orädd, säger Roger Sternmark.

Dagen efter på fredagen ser Roger Sternmark hur grannarna står nere på grusvägen och blir nyfiken. De berättar att vargen precis har synts.

– Då hör vi hur det morrar inne i skogen. Man har ju hört kattslagsmål tidigare och nu i efterhand förstår man att det var kattens dödsskrik vi hörde, säger han. Sen dess har Sune, som sällan lämnar trädgården, inte synts till.

Roger Sternmarks katt Sune har försvunnit.

20-tal rapporter

I den lokala Facebookgruppen är det en orolig stämning med ovanligt mycket aktivitet. Sen en vecka tillbaka har ett tiotal inlägg om försvunna katter lagts upp i gruppen.

Och nu vill flera i det lilla samhället, med lite över 2 000 invånare, att länsstyrelsen ska ta problemet på allvar.

– Skjut alla vargar! säger en boende utanför den lokala mataffären.

Länssyrelsen har de senaste dagarna fått in mellan 20 och 25 rapporter om varg. Enligt Markus Södling, vilthandläggare på förvaltningen, så har de börjat med att kvalitetssäkra alla rapporter. Sen har en besiktningshund spårat vargen och försökt skrämma den.

– Skyddsjakt finns på stegen av åtgärder som vi gör. Nu måste vi först och främst utreda om det går att skrämma bort den och sen om det visar sig att det inte fungerar då är vi ju i en ny situation och får ta beslut utifrån det, säger Markus Södling.

Biträdande rektor Ola Walfridson.

Följ ämnen i artikeln