Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lilian, Lilly

Billström förnekar spricka: God relation

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-09-05 09.54

Statsminister Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström i mitten. Arkivbild.

Utrikesminister Tobias Billström (M) förnekar att det skulle ha uppstått en spricka mellan honom och statsminister Ulf Kristersson (M) och att detta skulle ha lett till hans avgång.

Han undviker att svara på om han erbjudits jobbet som EU-kommissionär.

Tobias Billström meddelade till mångas förvåning sin avgång under onsdagen. Han lämnar politiken helt i nästa vecka när riksdagen öppnar på nytt.

– Man ska ju gå när det är som roligast. När regeringen tillträdde så satte vi upp tre mål för utrikes- och säkerhetspolitiken. Sverige skulle gå med i Nato. Vi skulle arrangera ett framgångsrikt EU-ordförandeskap. Stödet till Ukraina skulle öka. Och de två första målen är uppfyllda.

– Sverige har nog ledartröjan när det gäller att stötta men också samla stöd till Ukraina. Och jag är stolt över de avtrycken.

Omläggningen av säkerhetspolitiken och Natointrädet den 7 mars i år är hans stoltaste stund.

– Det hade inte varit möjligt utan det hårda arbetet som lagts ner av regeringen och tjänstemännen på UD och på andra håll i Regeringskansliet. Så det är jag så att säga mest stolt över.

Uppgift om konflikt

I medier har det förkommit uppgifter om att en konflikt uppstått mellan statsminister Kristersson och utrikesministern. Bland annat, enligt uppgift, för att Kristersson lagt sig i Billströms ansvarsområden för mycket, som under Nato-processen och i samband med frigivningen av Johan Floderus.

Varför förekommer de här uppgifterna?

– Ingen aning. Jag har ingen aning och jag har ingen förklaring. Och jag vill inte spekulera, säger Billström.

Därtill har det rapporterats om att Kristersson erbjudit Billström jobbet som EU-kommissionär.

– Jag har hela tiden sagt att jag inte står till förfogande för ett sådant uppdrag. Och redan när de första spekulationerna kom i januari i år så var jag väldigt tydlig. Jag står inte till förfogande som kommissionär.

Du står inte till förfogande men fick du Kristerssons fråga?

– Alla frågor om processen bör ju riktas till statsministern. Jag kan bara svara för mig själv.

Dementerar: Inte sanna

Billström beskriver relationen mellan dem som god och att den har förblivit god under många år. Det finns inga särskilda motsättningar, fortsätter han.

Han dementerar också uppgifter om att hans beslut att lämna regeringen efter två år har med valet av en ny kabinettssekreterare att göra. Han har heller inte lagt fram något sådant namn som avfärdats.

– De här påståendena är inte sanna, säger Billström.

Vad han ska göra nu är oklart.

– Jag går ut och ser vad som erbjuds utanför utrikesdepartementets väggar och vilka möjligheter man har för att ta tillvara mina kunskaper och erfarenheter. Det ser jag mycket fram emot.