Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Fatme, 48, är gift med sin kusin: ”Rasistiskt med förbud”

Publicerad 2024-10-10 20.24

”Det känns som att regeringen är ute efter muslimer,” säger Fatme Farhat.

Fatme, 48, är gift med sin kusin Nabil.

Hon gillar inte förslaget om att förbjuda kusingifte i Sverige.

– Det är rasistiskt, eftersom det är riktat mot en folkgrupp som tror på det.

Hemkunskapsläraren Fatme Farhat och lastbilschauffören Nabil Chahin, 49, är uppväxta i Tyr i södra Libanon. Det märks tydligt i familjens hem, nu när Israel ständigt bombar regionen.

– På morgonen är det första vi gör att sätta igång tv:n. Den är på hela tiden. Alla mina släktingar har flytt södra Libanon, säger Fatme, som bor i Helsingborg.

Hon och maken är högaktuella också på ett annat sätt. Fatme och Nabil är nämligen kusiner. En allians som regeringen vill omöjliggöra i framtiden.

Förslag om förbud

I går tisdag föreslog en statlig utredning ett förbud mot kusinäktenskap, eftersom det ”bedöms kunna bidra till att motverka hedersförtryck”. Fatme tycker det luktar rasism.

– Det känns som att regeringen är ute efter muslimer. I dagens Sverige är det muslimer, men också till exempel yazidier och judar, som fortfarande gifter sig med varandra, säger Fatme och fortsätter:

– Hedersvåld finns, det är sant. Och det är mest muslimer som utsätts för det. Men det har sjunkit jättemycket. Jag tror inte att muslimska tjejer som växer upp i Sverige i dag känner sig tvingade att gifta sig med någon.

Umgåtts sen barndomen

Själv valde hon som 17-åring att gifta sig med en kusin på mammans sida. Det var normalt på den tiden i Libanon. Men redan som 21-åring skilde Fatme sig.

– Vi var helt olika. Vi försökte hålla ihop, för sonens skull. Men det gick inte, säger hon.

1993 flyttade både hon och blivande maken Nabil till Sverige, var för sig. 1999 blev de äkta makar, när Fatme var 22 och Nabil 23 år. Då hade de umgåtts familjevis på stora högtider sedan barndomen.

– När vi började känna varandra lite mer i Sverige så tänkte jag först ”nej, det är inte han”. Men han var så omtänksam mot min son, det lockade mig, ärligt talat.

Förekomst av äktenskap mellan par som är sysslingar eller har närmare släktskap, räknat i procent. Källa: Statliga utredningen Ds 2024:20.

Förändrats i Sverige

Fatme hade bestämt sig för att inte gifta om sig med en man som bara hade libanesiska värderingar. Hon hade själv förändrats i Sverige.

– Jag kände mig stark. I början hade jag andra förutom Nabil som friade, men jag tackade nej. Pappa kunde inte tvinga mig.

– Jag ville ha någon som kände till min historia och kunde acceptera den. Nabil hade fått andra värderingar i Sverige, han hade mognat. Han trycker inte ner mig bara för att jag är frånskild eller behandlar min son på ett dåligt sätt, säger Fatme och fortsätter:

– Att vi är släkt gör att man känner sig trygg. Nabil känner till min bakgrund helt och hållet.

”Barnen bara skrattar”

Men Fatme ser också nackdelar med kusinäktenskap:

– Det finns en risk att barnen får lite missbildningar. Och risken för problem ökar om man är andra generationen som gifter sig, säger Fatme.

Därför rekommenderar hon inte att deras egna barn ska gifta sig med sina kusiner.

– Eftersom jag och Nabil är släkt så vill vi inte att riskerna ska bli högre. Men de skulle inte ens komma på tanken, de bara skrattar åt det.

Samtidigt konstaterar hon att ett förbud inte skulle stoppa kusingifte i Sverige:

– Vem ska kontrollera alla, om de är släkt eller inte? Det känns jättedumt att förbjuda, i stället för att upplysa folk om riskerna. Väljer kusiner att gifta sig med varandra, då är det deras val. Och de kommer ändå att göra det. Inom islam kan imamen viga paret utan att det skrivs hos någon myndighet, säger Fatme Farhat.

Fotnot: Forskning visar inte att hedersvåldet minskat i Sverige. Tvärtom visar till exempel studier från Göteborg att andelen ungdomar som lever med oskuldsnormer och/eller våldsnormer var högre 2023 än 2018. Kusinäktenskap är accepterat inom judendomen, men det finns inga siffror på hur vanligt det är med kusinäktenskap bland judar i Sverige.

Utredaren Anne Kuttenkeuler och justitieminister Gunnar Strömmer.

Följ ämnen i artikeln