Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Ministern: ”Förstår att det kan väcka känslor”

Nobbar intervju om lagen som stoppar sjuka barnen: ”Minska antalet asylsökande”

Publicerad 2024-10-10 18.33

Det har blivit svårare för svårt sjuka barn att få uppehållstillstånd i Sverige.

Enligt svenska Unicef är det en medveten politik från Tidöregeringen.

Men migrationsminister Johan Forssell går ut bakvägen när vi ber om att få ställa två frågor.

”Jag förstår att enskilda beslut kan väcka känslor”, skriver han senare på mejl.

Aftonbladet har berättat om sjuke Abubakar, 16, som utvisades till Pakistan trots att hans läkare varnade för att det kunde innebära hans död.

Med regeringens migrationspolitik har det blivit ännu svårare för gruppen utsatta, sjuka barn att få stanna i Sverige, menar Li Melander, på svenska Unicef, som är FN:s barnfond:

– Det är det här som vi ser extra allvarligt på, att man försämrar aktivt för barns rättigheter. Vi och andra har varnat för vad konsekvenserna blir för de allra mest utsatta barnen, säger Li Melander, barnrättsjurist.

Slopade barn-klausulen

I december 2023 tog regeringen helt och hållet bort regeln om särskilt ömmande omständigheter. Förut gav den just gruppen barn med svåra sjukdomar och funktionsnedsättningar uppehållstillstånd.

Det är i linje med punkten i Tidöavtalet som slår fast att man snarast efter regeringstillträdet skulle ”begränsa den humanitära skyddsgrunden”.

Aftonbladet har i flera dagar sökt migrationsminister Johan Forssell för att ställa frågor om hur hans politik påverkar dessa barn.

Ministern nobbar intervju

Han har valt att inte träffa oss. Vid ett tillfälle har han gått ut bakvägen från lokalen när vi sökt honom fysiskt för en kommentar.

Hans pressekreterare meddelar att han enbart svarar på frågorna skriftligt, men inte heller de frågorna får vi svar på. Istället skickar de en kommentar på mejl:

”Jag förstår att enskilda beslut kan väcka känslor. Det är samtidigt viktigt att betona att det svenska regelverket uppfyller de krav som följer av både internationella konventioner och EU-rätten”, skriver Johan Forssell där.

Syftet med skärpningen av regeln för ömmande fall är att minska antalet asylsökande, enligt ministern.

Enligt honom är det ”helt avgörande för att vi ska kunna lösa Sveriges stora integrationsproblem”.

Läs hela ministerns kommentar längst ner.

Li Melander, barnrättsjurist på Unicef menar att regeringens politik innebär att man inte alltid ser till barnets bästa  - att uprätthålla en reglerad invandring får väga tyngre, menar hon.

Unicef: lidande för barnen

Rädda barnen, Asylrättscentrum, Unicef Sverige och även FN:s barnrättskommitté har riktat kritik mot beslutet att ta bort bestämmelsen.

För de enskilda barnen som får avslag innebär det ofta stort lidande och otrygghet, enligt Unicef:

– Det är ju såklart otroligt anmärkningsvärt, när Sverige ändå har så mycket resurser för att verkligen jobba för barns rättigheter, säger Li Melander, barnrättsjurist på Unicef.

– Vi är absolut inte nöjda med den skrivningen. Man gör det sämre för barn, inte bättre.

Enligt punkten i Tidöavtalet ska man begränsa det som kallas humanitära skyddsgrunden ”snarast efter regeringstillträdet”. Regeln som gav gruppen sjuka och utsatta barn uppehållstillstånd avskaffades 1 december 2023.