Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Kristersson: 2032 har vi besegrat gängkriminaliteten

Uppdaterad 12.10 | Publicerad 11.40

Mandatperiodens andra halvlek har inletts och nu ökar trycket på Tidöpartierna att leverera på löftet om att mota tillbaka den grova brottsligheten.

För statsminister Ulf Kristersson (M) är målet att besegra gängen till 2032.

– Det är väldigt tuffa tag mot grovt kriminella i dag, säger Ulf Kristersson.

Första halvan av mandatperioden har färgats av skyhög inflation, höjda klimatutsläpp och en seg och långdragen Natoprocess.

När riksdagen öppnade i september var det en positiv Ulf Kristersson som avgav sin regeringsförklaring.

– Det ljusnar vid horisonten, slog statsministern fast.

– Vi har fastare mark under fötterna, fortsatte Ulf Kristersson.

Under hösten ska regeringen ta emot omkring 70 utredningar.

Och visst, inflationen har sjunkit och med det även bankernas räntor. Sverige är också med i Nato. Klimatutsläppen är det fortsatt si och så med.

Men Tidöavtalet rullar på. Under hösten förväntar sig regeringen ta emot omkring 70 utredningar som har potential att resultera i nya lagar.

De flesta rör kriminalitet och kommer att landa hos justitiedepartementet. Det är helt i sin ordning. Ulf Kristersson och kollegorna inom Tidöavtalet har lovat att få ordning på Sverige.

– Jag minns ju före valet 2022 när jag fick en del kritik för att jag hade sagt att det kommer att ta hela 2020-talet att lösa de här problemen med grov kriminalitet, med stora integrationsproblem. Det är väl helt uppenbart att det kommer att ta lång tid. Men vi kommer att sjösätta en förändring, säger Ulf Kristersson när Aftonbladet träffar honom på statsministerns arbetsrum i Rosenbad.

Larmet: Handgranater riktas allt oftare mot människor


Omkring tio år tar det att krossa gängen, tror Kristersson.

”Det händer minsann saker”

Nyligen inträffade tre skjutningar på en natt i Stockholm. Våldsvågor har svept över Sverige i perioder under den gångna mandatperioden. Som väljare kan det vara svårt att märka av den förändring, och förbättring, som Ulf Kristersson talar om.

Trots det är statsministern trygg med att den kriminalpolitik som nu förs kommer att leda till att den grova brottsligheten trängs undan och bekämpas.

– Vi har ständiga återfall, de kommer att fortsätta tills de stoppas. Men det händer minsann saker. Polisen har helt nya verktyg, vi har högre uppklarandeprocent. Jag tycker att man ser saker och ting, även om vi är långt ifrån färdiga.

Målet är att om omkring tio år ha besegrat gängkriminaliteten. Regeringen inledde sitt arbete efter valet 2022. Ulf Kristersson säger att han gärna står i valet 2030 och säger att gängbrottsligheten har besegrats.

– I New York tog det tio år. I Danmark tog det ett tiotal år. Det är ungefär den tidshorisonten.

Vad präglar ditt ledarskap som statsminister?

– Vi har en regering som får saker gjorda. Den kontrasten blir ju extra stor om man jämför med regeringarna som inte hade majoritet bakom sig, som fick avgå och komma tillbaka. Varannan budget blev fälld av Sveriges riksdag.

– Det är ju inte bara min förtjänst, men jag är en viktig del av det. Jag har en regering som fungerar som ett lag, där vi också kan hantera när vi tycker olika om saker och ting. Där känner jag både ett ansvar och en stor stolthet. Man har varandras rygg, man hjälps åt, man pratar väldigt sällan skit om varandra, man jobbar tillsammans.

Aftonbladet träffade Kristersson i hans arbetsrum i Rosenbad.

”Utreder inte för att gömma saker”

Tidöavtalet innehåller en del inskrivna konflikter som kan skapa regeringskriser. En sådan är frågan om nationellt tiggeriförbud. Enligt Tidöavtalet ska ett sådant utredas, men SD och M vill gå vidare och införa ett förbud.

Det vägrar Liberalerna och flera riksdagsledamöter har deklarerat att de kommer att rösta nej till ett sådan förslag. Då splittras det lag som Ulf Kristersson säger sig hålla ihop.

Statsministern ser på den potentiella konflikten med ro.

– Vi är överens om att utreda saker för vi ser ett problem med tiggeri. Sen har välkänt att Sverigedemokraterna och Liberalerna haft olika ingångar i vad är lösningen på det problemet är, säger Ulf Kristersson.

– Vi utreder inte för att gömma saker utan för att ta fram olika lösningsalternativ och sen kunna fatta beslut. Då måste vi enas om det naturligtvis också men vi har enats om allt hittills. Allt har vi enats om. Jag har mycket litet skäl att tro att vi inte ens skulle kunna enas om detta också.

Ulf Kristersson vill inte säga om regeringen kommer att lägga fram ett förslag om tiggeriförbud eller inte. Samma sak gäller den så kallade informationsplikten, som innebär att offentliganställda ska bli skyldiga att anmäla papperslösa.

”Vi har ’the benefit of the doubt’”

Liberalerna har velat undanta skola, vård och delar av socialtjänsten från kravet. Men vad som väntar efter utredningen är oklart.

– Jag tycker att vi nu i två år har bevisat att våra utredningar inte är till för att värma en hylla och gömma problem, utan är verkligen till för att ta fram ett beslutsunderlag. Även ibland i frågor där alla vet att vi från början inte har varit överens hela vägen. Men vi kommer kunna bli överens, det är jag helt övertygad om. Det gäller även informationsfrågorna.

Men här har ju L varit ultimativa. De säger att de vägrar?

– Jag tycker lite grann att vi har "the benefit of the doubt". Hittills har vi lyckats hantera allting som vi har sjösatt och jag tror vi kommer hantera detta också.

Är du trygg med att alla punkter i Tidöavtalet kommer att ha påbörjats eller ha genomförts?

– Ja.

Ingen punkt kommer att lämnas?

– Nej. Ingen punkt kommer att lämnas. Absolut inte. Det är ett stort men ett rimligt pensum för en mandatperiod.