Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Källor: Nasrallahs efterträdare dödad i israelisk attack

Uppdaterad 00.18 | Publicerad 2024-10-05 23.36

Hashem Safieddine har setts som mest trolig att efterträda nyss dödade Hizbollahledaren Hassan Nasrallah.

Men nu kan även Safiedinne ha dödats.

Enligt källor till flera medier har han varit ”onåbar” sedan i fredags, efter en israelisk attack mot Hizbollahmål utanför Beirut.

– Kontakten är förlorad, säger en källa inom Hizbollah till AFP.

Israeliska stridsflygplan genomförde intensiva luftangrepp mot södra Beirut runt midnatt på torsdagen. Målet med attacken var att döda Hashem Safiedinne, uppger israeliska tjänstemän till New York Times. Enligt källorna har flera högt uppsatta ledare inom Hizbollah, inklusive Safiedinne, haft möte i en bunker i området.

– Kontakten med Safiedinne är förlorad sedan de våldsamma anfallen mot Beiruts södra förorter. Vi vet inte om han var vid det attackerade målet, eller vem som kan ha varit där med honom, säger en källa inom Hizbollah till AFP.


PLUS: Grafik: Här är vapnen i Israels arsenal


Platsen som attackerades har ännu inte kunnat genomsökas, då luftangrepp i närheten har pågått konstant det senaste dygnet.

Enligt källor till Al-Arabiya dog flera Hizbollahtoppar i attacken, och enligt tv-kanalen var Hashem Safiedinne en av dem.

Hashem Safiedinne är chef för Hizbollahs verkställande råd, och kusin till den tidigare Hizbollahledaren Hassan Nasrallah. Enligt Al Jazeera pekade Nasrallah ut Safiedinne som sin potentiella efterträdare redan 2008.

Attacken utanför Beirut under natten mot fredag den 4 oktober.

Hashem Safieddinne.

Hizbollah: Värdelösa rykten

Om det stämmer att Safiedinne är dödad, tyder det på att det finns en underrättelsebrist inom gruppen, skriver Al Jazeera.

– Detta är ytterligare ett allvarligt och betydande bakslag för Hizbollah, säger Nader Hashemi, biträdande professor i Mellanösternpolitik vid Georgetown University till tv-kanalen och tillägger:

– Att de säger att de har förlorat kontakten med honom är ett försök att förbereda Hizbollahs anhängare på det kommande tillkännagivandet att han har bekräftats död.

Hizbollahs tidigare ledare, Hassan Nasrallah, dödades av Israel 27 september.

På lördagskvällen gick Hizbollahs medieavdelning ut och dementerade uppgifterna om Safiedinnes död. I ett uttalande uppger de att rapporterna från påstådda källor inom organisationen är ”värdelösa rykten”, och att bara uttalanden från medieavdelningen är korrekta.

Från Israels håll har det inte kommit något officiellt tillkännagivande av Safiedinnes död.

Hizbollah-ledaren Nasrallah dödades i attack den 27 september.

Följ ämnen i artikeln